На всички е известно понятието Червена книга. Това е списък

...
На всички е известно понятието Червена книга. Това е списък
Коментари Харесай

Защитени видове животни

На всички е известно понятието Червена книга. Това е лист със застрашени или изчезващи типове на планетата, който се води от 1948 година, обновява се и се добавя непрестанно. Идеята на листата, формиран от Международния съюз за отбрана на природата, да следи измененията в положението на типовете.

Всяка страна си има своя Червена книга, където се вписват сериозните и застрашени от изгубване животни и растения. Чрез този самобитен лист може да се наблюдава кои скотски типове са уязвими заради промени в средата и човешко вмешателство и да се съсредоточат напъните в тяхното опазване за поколенията.

Преди да се обсъдят най-застрашените типове животни, е належащо да се дефинира тъкмо понятието заплашен тип.

Дефиниция на понятието заплашен тип. Причина за поява на застрашени типове

Като застрашени скотски типове се дефинират тези, популациите на които са намалели до степен да изчезнат.

С повишаване на човешката популация, оказваща все по-силно влияние с потребление на естествените запаси върху околната среда, доста скотски типове са изложени на риск да изчезнат.

Унищожаването на местообитанията е измежду най-значимите закани за застрашените типове животни. Човешките действия, свързани с дърводобива, земеделието и разрастването на градовете нарушават естествените местообитания и понижават количеството на естествените запаси, налични за животните. Това води до понижаване на популацията им, защото животните не могат да намерят подобаваща храна и заслон.

Изменението на климата също въздейства върху числеността на популациите, защото повишението на температурите и смяната на метеорологичните условия въздействат на запасите от храна и вода. А това от своя страна затруднява оцеляването на животните.

Бракониерството е друга огромна опасност за застрашените животни. Под това наименование се схваща противозаконният лов на животни поради елементи от тях или месото им. В някои елементи на света то е сериозен проблем и може да има унищожителен резултат върху застрашените типове.

Защитени типове животни

1. Вакита

Калифорнийската морска свиня, е известна и като викита. Това е морски бозайник, един от най-застрашените в света. Смята се, че от този тип делфини в дивата природа са останали единствено 10 екземпляра.

Те могат да бъдат открити към този момент единствено Мексиканския залив и се виждат елементарно, така плитките води към крайбрежието са техните зони на обитание.

Рибарските мрежи, пестицидите и кръвосмешенията поради извънредно свитата популация са главните аргументи за бързото изгубване на този тип.

2. Явански носорог

 Носорог

Яванският носорог, който в миналото е бил един от най-разпространените типове в Азия, през днешния ден е в цифрата на сериозно застрашените.

Смята се, че са останали към 60 предпазени екземпляра, които живеят в естествения си хабитат. Бракониерството е главната причина за изгубването им, само че загубата на естествения им хабитат, също има своята роля за настоящето положение на нещата. Единствената оживяла популация от явански носорози населява националния парк Уюнг Кулон в южната част на индонезийския остров Ява. Последният представител на дивата популация във Виетнам е липсващ през 2010 година.

3. Иравадийски делфин

Иривадийският делфин се назовава още орцела, и е измежду най-застрашените типове на планетата. Предполага се, че са останали не повече от 100 животни в региона на Южна Азия по бреговете на Бангладеш, Бруней, Виетнам, Индия, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианмар, Сингапур, Тайланд и Филипините.

4. Планинска горила

В международен мащаб са останали малко над 1000 предпазени типове диви планински горили. Бъдещето им обаче не предвещава цялостно изгубване от лицето на Земята, тъй като популацията им в последните 42 години се е удвоила, с помощта на работата на екологичните организации.

Все отново заканите за тези удивителни предпазени животни са все по този начин обилни. Те са бракониерство, замърсяване и обезлесяване на техния натурален хабитат и тези значими аргументи са забележителна опасност за оцеляването им.

Едната съхранена тяхна популация е в планинската верига Вирунга в Централна Африка, която попада в националните паркове на три страни - Уганда, Конго и Руанда.

Другата населява националния парк Бвинди в Уганда.

5. Снежен леопард

 Снежен носорог

Дивата популация на снежните леопарди се е стопила до сред 4000 и 7000 типа. Те се срещат в 12 страни от района на Централна Азия - Китай, Бутан, Непал, Индия, Пакистан, Афганистан, Таджикистан, Узбекистан, Киргизстан, Казахстан, Русия и Монголия.

Хората са една от най-важните аргументи за спада при тях, защото леопардите постоянно атакуват стадата на локалните животновъди. Бракониерите също са виновни за внезапното им понижаване.

6. Тигър

Предполага се, че при започване на XX век по света са живели над 100 000 тигри. Днес цифрата им е под 4 000. Големите хищни котки се нуждаят от необятен хабитат, само че действителните им обитания са едни от най-гъсто обитаемоте региони на Земята.

Този факт е причина за конфликти сред тигрите и хората. Разрушаването на естествената им среда и бракониерството са измежду главните закани за тигрите и в днешно време.

Индия е мястото, където към момента живеят най-вече диви тигри. Те населяват и някои региони на Бангладеш, Китай, Непал, Суматра в Индонезия и Сибир в Русия

7. Азиатски слон

Азиатският слон се счита за заплашен тип от 1986 година. През последните 75 години популацията им е намаляла на половина и са останали по-малко от 50 000 екземпляра.

Обезлесяването и откъсването на обособените стада едно от друго се считат като съществена опасност за слоновете. Те се срещат в Шри Ланка, Индия и Индонезия.

Мястото, на което хората постоянно следят тези предпазени типове животни, е край крайбрежията на езерото Минерия в Шри Ланка. Те се събират там през август, с цел да се изкъпят във водата.

8. Кожеста костенурка

Популацията на морските кожести костенурки се е свила доста през последните 40 години. Преди 43 години по крайбрежията на Френска Гвиана, Санта Лучия, Тобаго и Габон са гнездели към 115 000 женски костенурки, а през днешния ден са сред 26 000 и 43 000.

Мястото, където могат да бъдат видени, е по крайбрежието на Габон в Африка, където през април над 30 000 женски излизат на пясъчния бряг, с цел да снесат яйцата си.

Голяма част от дребните им обаче не оцеляват, защото стават плячка на хищници, още преди да се излюпят и да стигнат до водата.

9. Орангутан

 Орангутан

Орангутаните са имали многочислена популация, само че в последните 43 години към този момент са заплашен тип.

В началото на предишния век популацията на тези маймуни е наброявала над 220 000, само че през днешния ден броят им се е свил на половина поради горските пожари, изгубването на тропическите гори, бракониерството и противозаконната им продажба като екзотични домашни любимци.

В Малайзия и Борнео към момента живеят към 100 000 от тях, само че в Суматра, Индонезия са останали единствено 14 000.

Най-редките представители на този тип са орангутаните Тапанули, от които са останали към 800. Те населяват горите в северните елементи на Суматра, а от 2019 година популацията им е застрашена поради човешката активност.

10. Атлантическа риба звук

Популацията на рибата звук понижава от ден на ден през последните 40 години. В източните елементи на Атлантическия океан спадът е с над 70 %, а в западните с над 80 %, което е шокиращо като данни за спад на рибните ресурси от типа.

Прекомерният лов на риба е главната причина за намаляването на популацията. Отглеждането им в изкуствена среда в допълнение оказва помощ за намаляването им, защото младите екземпляри се вземат от естествената им среда прекомерно рано, преди да са хвърлили хайвера си.

Усилията за запазване на природата са от значително значение за отбраната на застрашените типове.

Правителствата и организациите по света работят за отбрана на застрашените скотски типове и техните местообитания. Тези старания включват основаване на предпазени зони и използване на ограничения за битка с бракониерството, както и проучване и създаване на нови техники за запазване.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР