На война всичко е разрешено. До това заключение се стига,

...
На война всичко е разрешено. До това заключение се стига,
Коментари Харесай

Операция „Големият син“ нарушава елегантно правилата на войната

На война всичко е позволено. До това умозаключение се стига, откакто се разходим около архивите и забележим, че всякакво оръжие е употребявано по време на всяка една по-мащабна война. Отровен газ е избил стотици хиляди по време на окопните борби през Първата Световна война, използва се атомно оръжие по време на Втората Световна война, виетнамските деца са разнасяли бомби в играчки, афганистанските били учени да не пипат матрьошките и още куп други сходни способи за съкращаване на военния личен състав. Никой не споделя, че тези похвати са етични, само че в случай че сте възмутени, върнете се назад при започване на материала.

Една забавна интервенция е „ Големият наследник “. Нейната концепция е била да се саботира оръжието на съперника с използването на дефектни боеприпаси по време на Виетнамската война. Макар и мунициите да не се различват, трябвало да блокират оръжието посредством по-взривоопасносто количество барут. В резултат на това може да се изкриви дулото, а от време на време даже да убие индивида, който употребява оръжието. При минохвъргачките е имало еднакъв дизайн. Зарядът е бил задоволително мощен, с цел да се детонира още в тръбата и да унищожи целия отряд.

 AKM_NTW_4_92

Снимка: By Aleksander Rawski – Scan from Nowa Technika Wojskowa 4 (10/92), Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1438950

Ако задачата върви добре, високите рангове на виетнамската войска ще бъдат редуцирани фрапантно, а моралът ще бъде редуциран до най-малко, изключително откакто бойците не могат да разчитат на личното си оръжие. Идеята се ражда в главата на 45-годишния полковник Джон Синглауб. Идеята обаче към този момент била употребена от английската войска. Мисията била да се извикат техници, които да разглобят хилядите хванати АК-47, картечниците и минохваргачките и по-късно да заменят пълнителите с дефектни, както и да прибавят спомагателен заряд на снарядите.

След това дефектните боеприпаси и автомати били смесени измежду всички останали здрави и са изпратени да отпътуват умерено към вражеското хранилище. За задачата са употребявани положителните остарели контрабандисти, които вярвали, че купуват всичко на изключителна облага. Американските разузнавачи вероятно съумели да увредят към 12 000 пушки, както и още 2000 снаряда. В идващите 2 години се следили произшествия в Южен Виетнам, Лаос и Камбоджа. Обикновено се раздавали и пълнители, където един от патроните е повреден и надлежно при престрелката ще обезврежда атакуващия.

 Vietcong_Guerrilla_Patrols

Снимка: By Unknown – https://www.loc.gov/item/2004681731/, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=69629138

И до момента в който бойците падат изумени от личната си пукотевица, шпиони почнали да популяризират слуха, че китайските военни фабрики изнасяли преднамерено дефектните патрони и доста постоянно виетнамците получавали бракуваната стока. Съответно и Американското армейско радио препоръчвало на виетнамските бойци да се въздържат от използването на китайско оръжие. Операцията е прекъсната през 1969 година, когато информацията за интервенцията изтича в американските медии. Освен това липсва сериозна информация за обезвредените единици. Има клюки, че Сирия употребила същата техника, продавайки сходно оръжие на разнообразни размирен групи. Те употребявали незаконните канали за търговия на оръжие и явно имали необикновен триумф в начинанието.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР