На вчерашното събитие Galaxy Unpacked компанията разказа за цял куп

...
На вчерашното събитие Galaxy Unpacked компанията разказа за цял куп
Коментари Харесай

Има нещо свързано с Galaxy S24, за което Samsung не сподели

На вчерашното събитие Galaxy Unpacked компанията описа за цялостен куп функционалности, основани на изкуствен интелект, които участват в новите флагмански смарт телефони Galaxy S24. Отделно от това Гугъл разгласи, че тези смарт телефони ще работят и с ИИ-модела Gemini Nano локално в устройството – развой, който форсира дилемите, защото не се постанова обработка в облак. Също по този начин персоналните данни на потребителите в никакъв случай няма да напущат устройството.

Всичко това звучи супер, само че също така Samsung безшумно хвърли бомбата, че най-малко за някои от нейните елегантни функционалности с изкуствен интелект в последна сметка ще би трябвало дадете малко пари. Това ще се случи следващата година, само че не знаем какъв брой ще би трябвало да платите и по какъв метод – най-малко не към този момент.

Гугъл разгласи също, че Samsung ще тества версия на езиковия модел Gemini Pro, обвързвана с облак и е измежду първите компании, които ще опитват с най-мощния ИИ-модел Gemini Ultra по-късно тази година.

Някои от тези функционалности на Galaxy AI, като превода в действително време при телефонни диалози, манипулирането на изображения благодарение на изкуствен интелект и ръководството на бележки са на практика невероятни. Беше изненадващо да се види, че даже марка като Гугъл – която евентуално се намира на върха на най-големия набор от данни в света, има напреднали нововъведения в региона на LLM и прави страхотни устройства не ги е внедрила в личните си смарт телефони Pixel.

Samsung извърши по безапелационен метод обещанията си за „ Galaxy AI “, проправяйки пътя за това, което анализаторите назовават появяването на „ смарт телефони с изкуствен интелект “. Това, което Samsung не разгласи с горделивост или даже не загатна беше фактът, че някои от тези AI функционалности в последна сметка ще костват пари. Подло, Samsung!

„ Функциите на Galaxy AI ще се дават гратис до края на 2025 година на поддържаните устройства Samsung Galaxy. За функционалностите на AI, предоставяни от трети страни може да се ползват разнообразни условия. “

се споделя в формалната продуктова страница на Samsung – това е много неразбираемо пояснение

Някой ще би трябвало да заплаща, само че кой и по какъв начин тъкмо?

Защото Samsung не е прецизирала тъкмо кои функционалности за изкуствен интелект е създала сама и кои в съдействие с Гугъл, Qualcomm и лабораториите за изкуствен интелект? Това е извънредно значим въпрос, който би трябвало да се зададе, защото той ще дефинира кой ще събира таксата за AI от купувачите на Galaxy S24.

Следващия въпрос, който поражда е дали функционалностите с ИИ ще се разпространят и до разновидностите на Galaxy S24 и S24 Plus със личния чип Exynos 2400. Отговорът евентуално е „ не “, само че скоро ще разберем.

Samsung не е споделила доста за ИИ опциите на Exynos 2400. Официалната продуктова страница на Exynos 2400 загатва „ on-device AI “, само че не дава доста детайлности за набора от функционалности и реализацията му.

В момента наподобява, че генеративният ИИ в устройството може да отприщи още един абонаментен пъкъл за купувачите на смарт телефони, и като се има поради какъв брой примамливи са те на процедура, една солидна група от купувачи на флагмански телефони може да си заплати. Разочароващо е единствено, че такива присъщи функционалности ще изискват спомагателна такса, откакто купувачите на смарт телефона към този момент са платили най-високата цена за хардуера.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР