Палмър Лъки, един от милиардерите на Forbes, каза, че системите

...
Палмър Лъки, един от милиардерите на Forbes, каза, че системите
Коментари Харесай

Американски милиардер е уверен, че AI на бъдещето ще убива невинни хора

Палмър Лъки, един от милиардерите на Forbes, сподели, че системите с изкуствен интелект ще убиват почтени хора в бъдещите войни. Технологичният магнат приказва с кореспонденти по отношение на своята визия за технологията и смисъла на образованието на хората за случаите, в които американската войска разполага системи с изкуствен интелект.

Убиецът AI

Палмър Лъки, чието положение се прави оценка на към 2,3 милиарда $ съгласно Forbes, знае какво приказва, най-малко що се отнася до бъдещите софтуерни аспекти на войната. Той е създател на компанията Oculus за произвеждане на очила за виртуална действителност и беше заставен да я напусне, откакто беше закупена от Meta. Според Wall Street Journal, Лъки е бил уволнен от Meta поради дарения през 2016 година за изборната акция, обвързвана с някогашния президент на Съединени американски щати, Доналд Тръмп.

В момента той управлява компанията за произвеждане на оръжия Anduril, която има контракти за милиарди с Министерството на защитата на Съединени американски щати и затова взе участие в процеса на консолидиране на AI в оръжията и по-специално в безпилотните технологии.

“Ще има хора, които [случайно] са убити от изкуствен интелект, които не е трябвало да умират. Това е неизбежно, в случай че изкуственият разсъдък се трансформира в съществена част от метода, по който се водят войните “ — споделя Палмър Лъки.

Той също по този начин споделя, че човечеството би трябвало да се увери, че живите хора носят отговорност, тъй като „ това е единственото нещо, което може да ни тласне към по-добри решения и по-малко неволни смъртни случаи и по-малко цивилни жертви “.

Но има и преимущества

Докато Лъки признава евентуалните рискове от AI, той твърди, че технологията може да преодолее съществуващите проблеми, които да са даже по-смъртоносни за почтените хора, в сравнение с бъдещият AI ще бъде. „ Не желая AI да прави тези неща, само че в доста случаи съществуващата технология е доста по-лоша “ — споделя той.

Компанията Anduril към този момент е необятно известна на оръжейния пазар. Наскоро тя направи поръчка за своя специфичен дрон Roadrunner за многократна приложимост с отвесно кацане. Все още не е въведен в употреба, само че в случай че всички проби са сполучливи, той ще може да доставя снаряди и по-късно да се връща в базата за последващи доставки.

Anduril създава разнообразни типове дронове, изключително камикадзета и разследващи безпилотни летателни апарати (БЛА).

Разбираемо е, че като се има поради какъв брой бързо се трансформира актуалната война, компанията търси способи да комбинира БЛА и изкуствения разсъдък. Очаква се той да може да взема независими решения по избрани признаци за задачите, които ще открива. Освен това, в изискванията на вражеска електронна война, той ще може да откри авансово избрана цел. Експертите обаче са загрижени, че сходна технология може да излезе отвън надзор, като стартира да убива личните си хора или цивилни жители.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР