На технологична среща на върха, организирана от Bloomberg в петък,

...
На технологична среща на върха, организирана от Bloomberg в петък,
Коментари Харесай

ИИ не е магия, той се използва, за да ви шпионира, предупреждават експерти

На софтуерна среща на върха, проведена от Bloomberg в петък, няколко специалисти от сектора се оповестиха против лъжливата фасада на изкуствения разсъдък. Предупредиха аудиторията, че той не е „ магията “, за която се показва. Те настояват, че този безопасен, вълшебен тип оставя обществеността в незнание за това какъв брой натрапчива и експлоатираща може да бъде тази технология.

В началото Алекс Хана, шеф на изследователския институт Distributed AI Research Institute, прикани изпълнителните шефове на известни компании за генеративен изкуствен интелект, измежду които Сам Алтман от OpenAI и Емад Мостак от Stability AI, да скрият обстоятелството, че продуктите им се зареждат от работещи в несправедливи условия.

От отчетите знаем, че има войска от служащи, които вършат анотации зад кулисите, с цел да могат тези неща да работят в някаква степен. Те в действителност вършат етикетирането, до момента в който Сам и Емад и всички тези други хора, които ще кажат, че тези неща са магия – не, има хора. Тези неща би трябвало да наподобяват като самостоятелни и това има този фурнир, само че под него има толкоз доста човешки труд.

Хана, представена от TechCrunch

Като президент на фондацията, която стои зад приложението за криптирани известия Signal, опасенията на Мередит Уитакър клонят повече към неприкосновеността на персоналния живот.

Нещо, което чатботове като ChatGPT заплашват да подкопаят.

Бих споделила, че може би някои от хората в тази публика са консуматори на ИИ, само че по-голямата част от популацията е обект на ИИ. Това не е въпрос на самостоятелен избор.

Уитакър даде образец с човек, който получава отвод, откакто кандидатства за банков заем, като изясни, че той:

Няма да има визия, че в задната част има система, евентуално захранвана от някакъв API на Microsoft, която е определила, въз основа на сканирани обществени медии, че не е платежоспособен.

„ Никога няма да схвана, няма механизъм, по който да знам това„, добави тя.

Уитакър продължава, че тези модели на изкуствен интелект освен работят отвън полезрението на обществото, само че и служат като „ технология за наблюдаване “. Те ни следят посредством „ големи масиви от данни “, събирани от хората, които в последна сметка се „ събират в ръцете “ на компаниите за ИИ. Тези масиви от данни са извлечени от милиарди уебстраници, като на процедура се събират данни за всеки, който в миналото е употребявал интернет, без неговото позволение.

Тези данни се трансформират в данни за мен. Не е належащо да са правилни. Не е належащо да отразяват коя съм или къде се намирам. Но ИИ има власт над живота ми, която е забележителна, и тази власт се дава в ръцете на тези компании. 

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР