На снимката: Йенс СтолтенбергНАТО не е част от конфликта в

...
На снимката: Йенс СтолтенбергНАТО не е част от конфликта в
Коментари Харесай

НАТО ще подпомага Украйна, но не бърза с приемането ѝ

На фотографията: Йенс Столтенберг
НАТО не е част от спора в Украйна, съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг малко откакто украинското управление подаде молба за ускорено присъединение към Алианса. И напомни, че решенията за разширение на военния съюз се вземат с единогласие от всичките 30 страни-членки.

Столтенберг увери, че НАТО ще продължи да подкрепя Киев, който, по думите му, е в правото си да отвоюва завзетите от съветския завоевател земи.

„ Фокусът ни е да оказваме помощ на Украйна да се отбрани от съветската експанзия “ – по този начин генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отговори на въпрос за кандидатурата на Украйна, която президентът на страната Володимир Зеленски разгласи през днешния ден.

Столтенберг напомни, че на срещата на върха на Алианса в Мадрид съдружниците ясно са декларирали, че Украйна има право да избере към коя групова система за сигурност да принадлежи и още:

„ Разбира се, решението за участие би трябвало да бъде взето от всички 30 съдружници с консенсус. В момента нашият фокус е в обезпечаването на непосредствена помощ на Украйна, тъй че да може да се отбрани от бруталната съветска инвазия “.

Столтенберг акцентира, че оповестената от президента Путин анексия на Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие е най-голямата в Европа от Втората международна война. Става дума за още 15 на 100 от украинската територия, съвсем колкото Португалия, посочи той.

Генералният секретар на НАТО добави, че тези дейности не демонстрират мощ, а уязвимост: „ Това е самопризнание, че войната не се развива, както е планувано “, съобщи той. „ Русия би трябвало да е наясно, че една нуклеарна война не може да бъде извоювана “, сподели още Столтенберг във връзка заканите от страна на съветския държавен глава да използва нуклеарно оръжие.

„ Ние следим деликатно това, което Русия прави. Не сме забелязали смяна в разположението на нейните нуклеарни сили. Ние сме бдителни и споделяме информация. И показахме доста ясно на Русия, че ще има сурови последици, в случай че употребяват нуклеарно оръжие против Украйна “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР