На снимката: Володимир ЗеленскиРуските ракетни удари са парализирали почти половината

...
На снимката: Володимир ЗеленскиРуските ракетни удари са парализирали почти половината
Коментари Харесай

Има данни за стотици отвличания в Херсон, украински експерти вече разследват ударите в Полша

На фотографията: Володимир Зеленски
Руските ракетни удари са парализирали съвсем половината от енергийната система на Украйна, заяви държавното управление, а управляващите в столицата Киев предизвестиха, че с настъпването на зимата градът може да се сблъска с „ цялостно прекъсване “ на електропреносната мрежа, предадоха международните организации.

С понижаването на температурите и първия сняг в Киев управляващите работят за възобновяване на електрозахранването в цялата страна след едни от най-тежките бомбардировки на украинската гражданска инфраструктура по време на войната.

Според Организация на обединените нации дефицитът на електрическа енергия и вода в Украйна заплашва да докара до филантропична злополука.

Володимир Зеленски отхвърли концепцията за „ малко помирение “ с Русия, като съобщи, че това единствено ще утежни нещата. „ Русия в този момент търси малко помирение, пролонгация, с цел да възвърне силите си “, съобщи украинският президент в изявление, излъчено на Международния конгрес за сигурност в Халифакс. „ Някой може да назова това завършек на войната, само че такава отмора единствено ще утежни обстановката “.
Стотици отвличания от съветските елементи в Херсон
Стотици украинци бяха арестувани и отвлечени в Херсон, откакто Русия завзе региона, което е доказателство за планувана акция, твърди група от Йейлския университет, изследваща военните закононарушения. Центърът за наблюдаване на споровете съобщи, че е документирал 226 извънсъдебни арестувания и насилствени изгубвания в Херсон. За към една четвърт от тях се твърди, че са били подложени на изтезания, а четирима са умряли при задържане.

Руското министерство на защитата пък съобщи, че Украйна е екзекутирала повече от 10 съветски военнопленници. Нямаше неотложен коментар от страна на Украйна, която даде обещание да проверява всички хипотетични злоупотреби от страна на своите сили.
Ракетите в Полша
„ Украински специалисти работят на мястото на нещастието в Пжеводов, породена от съветския ракетен гнет над Украйна. Благодарен съм на полската страна, че ги позволи на мястото “, заяви украинският външен министър Дмитрo Кулеба. Той написа в Twitter, че Украйна ще продължи „ откритото и градивно “ съдействие с Полша по отношение на случая.

Ukrainian experts are already working at the site of the tragedy in Przewodów caused by Russian missile terror against Ukraine. I am grateful to the Polish side for granting them access. We will continue our cooperation in an open and constructive manner, as closest friends do.

— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba)

Полша няма да даде визи на съветската делегация за присъединяване в срещата на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) в Лодз на 1 и 2 декември. „ Няма да им дадем визи “, съобщи Лукаш Ясина от полското външно министерство.
На бойното поле
Украинските сили са отблъснали към 100 офанзиви в източната част на Донецка област през последните 24 часа, като боевете не са прекъснали, съобщи президентът Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение.

„ В Донецка област не престават доста яростни боеве … няма никакво намаляване на сраженията. Няма мъртвило “, съобщи Зеленски в нощното си видеообръщение.

„ За 24 часа в Донецка област са отблъснати към 100 съветски офанзиви “.

Украинските военни оповестиха, че съветските сили са обстрелвали с артилерия градовете Бахмут и околните Соледар и Белохоровка в източната част на страната. Руският огън е поразил и региони край Авдийвка и в Запорожка област в Южна Украйна.

Министерството на защитата на Обединеното кралство съобщи, че Русия наподобява приготвя защита за по-нататъшни огромни украински пробиви в Донецка област.
Русия желае да разменя пандизчии със Съединени американски щати
Русия съобщи, че се надява да реализира замяна на пандизчии със Съединените щати, с цел да върне наказания съветски търговец на оръжие Виктор Бут, прочут като „ Търговеца на гибелта “, в замяна, която евентуално ще включва американската баскетболна звезда Бритни Грийнър. Повече по тематиката –

Русия е отворена за нови диалози на високо ниво със Съединените щати, съобщи почитан посланик в петък, само че Кремъл отхвърли концепцията за среща на върха сред президента Владимир Путин и президента на Съединени американски щати Джо Байдън като „ изключена “ за момента.
На икономическия фронт
Високопоставен чиновник на Организация на обединените нации приветства удължаването с четири месеца на договорката, целяща да облекчи дефицита на храни в международен мащаб, като помогне на Украйна да изнася селскостопанските си артикули от черноморските пристанища, само че съобщи, че към момента има какво да се направи.

Руският президент Владимир Путин е разискал концепцията за основаване на турски „ газов хъб “ с турския президент Тайип Ердоган по време на телефонен диалог, оповестиха от Кремъл в петък.

Президентът на Турция, Реджеп Тайип Ердоган, разговарял и с Володимир Зеленски, като двамата се поздравили за удължаването на съглашението за зърното, реализирано с посредничеството на Организация на обединените нации, оповестиха от офиса на Ердоган. Ердоган е споделил на Зеленски, че „ разширението на това съгласие на масата за договаряния “ ще бъде от изгода за всички страни.

Износът на енергийни артикули от Русия за Китай се е нараснал в стойностно изражение с 64% тази година и с 10% в размер, защото Москва пренасочва доставките към „ другарски “ страни, съобщи в петък вицепремиерът Александър Новак.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР