На снимката: Емилия МилчеваДокато в София лидерът на ГЕРБ Бойко

...
На снимката: Емилия МилчеваДокато в София лидерът на ГЕРБ Бойко
Коментари Харесай

Пловдивския панаир и един руски консул: прости схеми със „свои хора“

На фотографията: Емилия Милчева
Докато в София водачът на ГЕРБ Бойко Борисов ухажва водача на „ Да, България “ и съпредседател на „ Демократична България “ (ДБ) Христо Иванов, в Пловдив общинските съветници от Демократична България и жители излязоха на митинги с плакати: „ ГЕРБ + Гергов – ненадейно добра композиция “. Поводът – епилогът на един 16-годишен развой, в чието начало предприемачът Георги Гергов бе позволен в Пловдивския панаир (и в Стария Пловдив), а в края му се чака да стане владелец, придобивайки цялостен надзор с 79.36% от акциите на „ Международен панаир-Пловдив “. Законно. А дружно с контрола вървят и 352 декара край крайбрежията на Марица, за които жителите на Пловдив се притесняват, че ще се трансфорат в строителна площадка. Гергов дава обещание против това 2% от акциите и 6 декара за създаване на опера.

На 19 декември 2022 се гласоподава решение, с което Пловдив прие община Варна да апортира каузи си от 29% в Панаира в сдружението на Гергов „ Пълдин туринвест “. За това решение, което дава цялостния надзор на Георги Гергов, тогава гласоподаваха съветници от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и част от Български земеделски народен съюз „ Александър Стамболийски “. Насроченото за през днешния ден, 9 януари, изключително съвещание на общинския съвет в Пловдив, чиято цел бе да анулира признатото в края на 2022 година решение, се отсрочи. Отложено беше и първото сходно планувано съвещание – на 3 януари. И през днешния ден, както и на 3 януари, в залата нямаше кворум поради отсъствието на групите на ГЕРБ и „ Автентична лява Българска социалистическа партия “, известна като „ БСП-то на Гергов “. За през днешния ден е планувано и общото заседание на акционерите на „ Пълдин туринвест “ с предложение за нарастване на капитала посредством апорта на акциите на община Варна.
Прости схеми със „ свои хора “
Тези схеми не изискват необикновен разсъдък или бизнес усет. Единственото изискване е да са на разположение хора на избрани позиции в страната и правосъдната система, чиито копчета да бъдат натискани, с цел да получи предприемачът държавния актив, който си е поръчал. В мощ е и за приватизацията, и за публичните поръчки, и за инхаус процедурите. Затова в България думата олигарх се използва по-често за национално виновните родни капиталисти, в сравнение с думите предприемач и предприемач.

В ненадейно положителната композиция в Пловдив не е единствено ГЕРБ, но и Българска социалистическа партия, както и няколко кмета. Списъкът стартира с бившия син депутат Иван Чомаков, който през 1999 става кмет на Пловдив като претендент от Съюз на демократичните сили. Да напомним, че в последните години от неговото ръководство Българска социалистическа партия (като част от тройната коалиция) държеше Министерството на стопанската система, принципал на Пловдивския панаир. При Чомаков „ Пълдин туринвест “ е основано като публично-частно
партньорство сред общината и Гергов
75% на 25%, само че по-късно с нарастване на капитала той придобива мажоритарен дял. В „ Пълдин туринвест “ са най-хубавите къщи от Стария Пловдив. По-късно Гергов предложения Чомаков за началник на телевизия „ Евроком “, която купи през 2008. А на тогавашната зам.-министърка на стопанската система в кабинета „ Станишев “ – Корнелия Нинова, Георги Гергов оказа помощ да завоюва председателското място в Българска социалистическа партия.

Планираните за есента локални избори са катализатор за цивилен митинги. На тях „ Демократична България “ и „ Продължаваме промяната “ (ПП) са главните съперници на ГЕРБ, които ще оспорят монопола ѝ в огромните регионални центрове. Тази борба не допуска партньорство на равнище изпълнителна власт – каквато и кооперативност да показват ГЕРБ за основаване на държавно управление с третия мандат. Репутационните вреди ще са за Демократична България и Политическа партия, до момента в който ГЕРБ ще се отърват невредими. За партията на Бойко Борисов въздействието в локалната власт е съществена цел и ще се стреми с всички сили и средства да резервира колкото може повече.

Случаят с е знаков. Ако тройната коалиция развърза ръцете на страната за Пловдивския панаир, ГЕРБ не остана по-назад. През 2016 година второто държавно управление на Борисов трансферира на общините Пловдив и Варна безплатно собствеността върху притежаваните от страната акции от капитала на „ Международен панаир Пловдив “ АД. Община Пловдив получи 20.63% от капитала, а Варна – 29%, които по-късно, по самодейност на кмета Иван Портних (ГЕРБ), реши да трансферира на сдружението на Гергов. Това се случи, макар че
Борисов се отметна и изиска общините
да върнат акциите, а същото реши и общинският съвет на Варна през 2017. Но решението от 2017 по този начин и не бе изпълнено, а на 10 декември 2021 варненските общински съветници взеха друго решение – да трансферират каузи на Гергов.

Сега пловдивчани излизат на митинг с претенции: „ Не подарявайте панаира на Георги Гергов “. Но истината е, че той е подарен от дълго време, въпреки и да бе в забранителния лист за приватизация, без изгоди за страната.

Служебното държавно управление на Стефан Янев с три писма – от 26 октомври, 8 декември и 10 декември 2021 – се опита да спре скритата приватизация, настоявайки да се извърши решението на общинския съвет във Варна от 2 май 2017 и да бъдат върнати на страната акциите, представляващи 29% от капитала на „ Международен панаир Пловдив “. По-късно и вицепремиерът в постоянния кабинет Корнелия Нинова изиска същото – тъй като двамата с Гергов са в спор от години, а преди две години Българска социалистическа партия изключи предприемача от редиците си. Междувременно Върховният административен съд реши, че Георги Гергов би трябвало да получи акциите на община Варна.

Пловдивското ревю, един от знаците на Пловдив, е плод на напъните на държавното управление на Стефан Стамболов с решение, взето преди 130 години. На Стамболов – участник в Съединението,
съперник на политиката на царска Русия,
строител на следосвобожденска България – е кръстен площадът пред пловдивското кметство, където жителите стачкуваха против подаряването на Панаира на почетния съветски консул Гергов.

Предложението на „ Демократична България “ е Пловдивският панаир да стане монумент на културата, с цел да бъде съхранен. Но процедурите за подредба на Националния институт за недвижимо културно завещание са дълги. Някои тютюневи хранилища в Пловдив не ги дочакаха – сполетяха ги багерите.

Какво получиха общинските бюджети поради щедростта си към Гергов? Дивиденти, вложения във варненската „ дупка “, с цел да се трансформира в ЦУМ с под земята музей и прочие? Дивиденти няма, дупката, договорката за която бе утвърдена с гласовете на съветниците от ГЕРБ и Движение за права и свободи, си е дупка.

Сега ГЕРБ настояват, че са узрели за решения за битка с корупцията, а Борисов приканва за някакъв публичен контракт сред партиите. А какво мислят олигарсите?

Текстът е оповестен в „ Дойче Веле “, заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР