На снимката: Едуард СноудънПрезидентът на Русия Владимир Путин даде руско

...
На снимката: Едуард СноудънПрезидентът на Русия Владимир Путин даде руско
Коментари Харесай

Владимир Путин даде руско гражданство на разобличителя Едуард Сноудън

На фотографията: Едуард Сноудън
Президентът на Русия Владимир Путин даде съветско поданство на разобличителя и някогашен чиновник на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън, намерил леговище в страната от 2013 година, откакто напусна Съединените щати. Това излиза наяве от нов декрет, съобщи Франс прес, представен от Българска телеграфна агенция.

Името на Сноудън се появява дружно с десетки други в този нормативен акт, оповестен през вчерашния ден на уеб страницата на съветското държавно управление.

Трийсет и девет годишният американец е търсен от управляващите в родината си за това, че е предал на медиите десетки хиляди документи на АНС, доказващи мащабите на електронното наблюдаване от страна на Вашингтон.

Тогава неговите разкрития провокираха доста мощно напрежение сред Съединени американски щати и техните съдружници, а решението на съветските управляващи да му издадат позволение за престояване разгневи Вашингтон.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели пред организация РИА Новости, че съветското поданство е обещано на Едуард Сноудън по негова лична молба.

Руският юрист на разобличителя, Анатолий Кучерена, от своя страна посочи, че Сноудън няма да бъде обиден от указа за готовност за войната в Украйна, разпоредена от Владимир Путин предходната седмица за избрани категории руснаци.

„ Той не е служил в съветската войска и затова съгласно нашето настоящо законодателство не попада в тази категория жители, които в този момент са призовани “, сподели юристът пред РИА Новости.

Според него партньорката на разобличителя, Линдзи Милс също е подала молба за съветско поданство. Двамата им синове към този момент имат такова, защото са родени в Русия.

„ След като от години сме разграничени от нашите родители, брачната половинка ми и аз самият нямаме никакво предпочитание да бъдем разграничени от синовете ни “, написа в „ Туитър “ Сноудън. Той добави, че „ след две години очакване и близо 10 години в заточение, малко непоклатимост ще направи нещата разнообразни за (неговото) семейство “.

Едуард Сноудън, който беше лишен от американски паспорт по искане на Вашингтон, се озова в Москва през май 2013 година, откакто дойде там от Хонконг и възнамеряваше да откри леговище в Латинска Америка. В последна сметка той се оказа блокиран в Русия, където получи леговище.

Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс посочи, че Сноудън резервира американското си поданство.

„ Не зная за каквато и да било смяна “ по въпроса, сподели Прайс. Той добави иронично, че „ единственото нещо, което се е трансформирало, е, че в резултат на добитото съветско поданство, (Сноудън) в този момент може да бъде мобилизиран да се бори в тази безотговорна война “ в Украйна.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР