на шефове на т.нар. служби за сигурност е нов, безпрецедентен

...
на шефове на т.нар. служби за сигурност е нов, безпрецедентен
Коментари Харесай

Няколко крайно нередни неща от изслушването на службите в НС

на шефове на така наречен служби за сигурност е нов, невиждан и великански скандал и не е ясно по какъв начин беше позволен.

Първо, прослушване на шефове на организации, които работят с класифицирана информация би трябвало да става в комисии, на затворени съвещания. И по съответен мотив, а не въобще.

Защо им се дава думата от трибуната на Народното събрание и за какво оформящата се коалиция за държавно управление ги позволява?

Второ, безусловно неприемливо е шефове на организации в парламентарната република да вършат оценки за държавното управление и да заемат политически позиции. Върхът на безобразието е да ни занимават със своите изводи за това кой защитавал кой не така наречен народен интерес.

Трето, нечувана до през днешния ден изцепка, при която подчинени на президента шефове на организации (подчинени заради обстоятелството, че в спор на ползи неговото служенно държавно управление ги предлага и той самият ги назначава) извършват пред Народното събрание координирана офанзива против политическата система, зад която офанзива стои самият държавен глава. Такъв цирк не помня.

Четвърто, неприемливи са доста неща в говоренето на ченгетата от трибуната на Народното събрание. Има и един съответен миг, който адвокати би трябвало да проучват.

Откъде накъде те оповестяват обществено, че проверяват (нямат право да разследват) консултант на премиера?

Откъде накъде изричат съответни имена, името Весела Чернева? (Бел. р. с асистенцията на Тошко Йорданов)

Откъде накъде споделят, че тя имала съвещания с македонски политици?

И за какво окачествяват това като работа против народен интерес?

Изобщо единствено този подробност е задоволително да бъдат подложени тези организации на ракетен обстрел.

От видяното в залата излиза наяве, че всички тези организации би трябвало да бъдат прочистени, както се заканват от Продължаваме промянта.

Всички техни шефове заменени, след което да се прави много работа по оправянето им.

Ние постоянно си приказваме " службите, службите.. " някак нереално. Сега видяхме с очите си до каква степен може да стигне тяхната надменност, подлата им роля, по какъв начин могат да бъдат употребявани в политически спорове.

На президента не може по юридически път да му се желае сметка, както за рекомендацията да се върне мандата празен - той има право да си приказва, каквото реши - както и за нахлуването на шефове на организации в пленарно съвещание.

Но ясно е, че става дума за ескалация на неговите упоритости и безотговорно безсрамие.

От две десетилетия споделям, че тази структура на президента, най-много с директния избор и служебните държавни управления би трябвало да се поправя. Сега той работи като самичък по себе си партия, настрана от духа на всяка съвременна конституция.

Какво би трябвало да стане, с цел да се направи това?

Отдавна запитвам в публикации за какво партии, в този момент ПП-ДБ, не бойкотират така наречен Консултативен съвет (тавтология, сред другото) за национална сигурност при президента? Това се правеше при Първанов. По-необходимо е през днешния ден, наложително е.

Не президентът да се заканва, че нямало да кани ПП-ДБ, а те да не вървят. Никой не може да ги накара.

Изобщо този Закон за Съвета е нелепост, както и самият Съвет и никого не задължава, с изключение на на хартия.

Ако президентът желае да събаря парламентарната република, обвързване на партиите е да го бойкотират.

Положителен миг в цялата история е точно абсурдът в обществените му измерения и оптималната театрална видимост. Той демонстрира какво става в реалност. Дистанцията сред кукления спектакъл на ярко и политическите измами на мрачно се съкратява.

Скритата превзета страна се демонстрира отчасти на бял свят.

Корупцията в главния си смисъл на разложена вътрешно страна, изпълзя на открито, видяхме я.

От всичко това още един път следва, че ГЕРБ-ПП/ДБ би трябвало да създадат държавно управление.

ПП/ДБ би трябвало да изпълнят това, което се заканват да изпълнят, оттатък главните задания за еврото, Шенген, правосъдната власт, бюджета. Това не е лустрацията, за която се говореше 30 години, а лустрацията, която сегашния миг постанова.

Както постанова и президентът да бъде оптимално изолиран.

Стефан Попов е български мъдрец и журналист. Доктор по философия и обществени науки от New School for Social Research, Ню Йорк (1996) с дисертация на тематика „ Витгенщайн: Аналитика на мистическото “. Програмен шеф в Центъра за демократични тактики (1996-2004). Председател на Настоятелството на Институт Отворено общество (2000-2006). Има специализации по конституционна политика (Виена, 1994 и Фрибур, 2003), интернационална сигурност (Вашингтон, 1999).

Професор по философия и социология в Нов български университет от 2019 г
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР