На прага сме на реформа, която е необходима в България.

...
На прага сме на реформа, която е необходима в България.
Коментари Харесай

Д-р Хасърджиев: На прага сме на необходимата здравна реформа

На прага сме на промяна, която е нужна в България. Тя би трябвало да излиза отвън обичайното ни мислене. Това разяснява в „ Здравей, България” доктор Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.



Очаква се през днешния ден на съвещание на здравната комисия в Народното събрание да бъде разисквана и промяната за унищожаване ролята на персоналния доктор. Предложението е част от заложените промени в здравния бранш. Мотивът е, че до края на годината би трябвало да проработи електронното досие. Достъп до него ще имат всички експерти и това би могло да изключи потребността един пациент да се обслужва единствено от един доктор.

Идеята е българският пациент да има опция да отиде, при който експерт пожелае, по отношение на потребността му в този миг, и да не е длъжен да минава през общопрактикуващия доктор. Дава се опция да си избират разнообразни лекари всякога. И задачата е да се облекчат самите лекари, съобщи доктор Хасърджиев.

Според него концепцията няма да бъде призната скоро, преди този момент ще има разисквания.

Абсолютно е неотложно да има къде пациентите да се обръщат непрекъснато. Не знам по какъв начин ще бъде проведено и политически, и експертен. При всички случаи това, което имаме сега, не устройва нито пациентите, нито лекарите, сподели Хасърджиев. Всички се натъкваме на това по какъв начин майки с деца вървят измежду нощ, чудят се към кого да се извърнат. Нещо би трябвало да се промени. Човек би трябвало да има достъп до експерт, който му би трябвало, разяснява доктор Хасърджиев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР