На последното формално заседание българският енергиен министър Теменужка Петкова пое

...
На последното формално заседание българският енергиен министър Теменужка Петкова пое
Коментари Харесай

Министър Петкова пое ротационното председателство на Съвета "Транспорт, телекомуникации и енергетика"

На последното официално съвещание българският енергиен министър Теменужка Петкова пое председателството на Съвет „ Транспорт, телекомуникации и енергетика “, част „ Енергетика “ от министъра на стопанската система и инфраструктурата на Естония госпожа Кадри Симсон.

Петкова благодари на естонското председателство за забележителните достижения в осъществяване на общата стратегия на триото Естония, България и Австрия.

В рамките на съвещанието на Съвета дружно с останалите енергийни министри на Европейски Съюз постигнахме общ метод по законодателни актове от пакета „ Чиста сила за всички европейци “ – регламента за ръководство на Енергийния съюз, директивите за електрическа енергия и сила от ВЕИ и регламента за електрическата енергия.

„ Ще работим интензивно за поощряване партньорствата на всички нива на основата на интегриран метод и взаимно съдействие, с фокус към усилване на районното съдействие със Западните Балкани “, акцентира министър Петкова. „ Изграждането на постоянен Европейски енергиен съюз и реализиране на позитивни резултати по настоящите тематики от дневния ред на Съвета на Европейски Съюз са главен акцент в програмата ни за първото българско председателство. За нас е значимо реализирането на поетапен и стопански аргументиран преход към ниско- въглеродна енергетика, при отчитане на националните специфики на енергийния бранш във всяка държава-членка “, сподели Петкова.

По думите на енергийния министър страната ни ще взе участие в постигането на по-нататъшен прогрес в полемиките по законодателния пакет „ Чиста сила за всички европейци “.

Сред главните цели за България е развиване евентуална на районното съдействие посредством изгражданена изчезналата инфраструктура, за гарантиране сигурността на енергийните доставки. За обезпечаване на енергийна сигурност в Югоизточна Европа от основно значение е действието на газови връзки със прилежащите страни, както и построяването на европейски газоразпределителен център на Балканите, добави българският енергиен министър при показване програмата на българското председателство в енергийния бранш. През идващите шест месеца се планува провеждането на постоянни препоръки на енергийните министри, както и над двадесет конференции и срещи по енергийни тематики, които ще се проведат в България.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР