На площад Александър Невски кипи ремонт - едновременно се сменя

...
На площад Александър Невски кипи ремонт - едновременно се сменя
Коментари Харесай

Площад "Александър Невски" е в ремонт, колите ще бъдат забранени в пасажа от храма до ул."Раковски"

На площад " Александър Невски " кипи ремонт - по едно и също време се сменя настилката на всички тротоари. Движението на колите през площада сега не е спряно, нито е лимитирано, само че местата за паркиране са много по-малко.

" Когато завърши ремонтът, предвиждаме смяна в придвижването, като то ще се забрани, както и паркирането в сектора пред централния вход (на катедралния храм) ", разгласи кметът Йорданка Фандъкова пред Би Ти Ви. По план пространството от ул. " Раковски " около Паметника на Незнайния боец до храма става пешеходна зона, като там ще е неразрешено и паркирането. Движението на колите ще се пренасочи към прилежащите улици.

Обновяването на площада трябваше да е завършило само че преправка на спечелилия състезанието архитектурен план, а след това и промяна на фирмата-изпълнител, което отсрочи строителните действия до в този момент.
Ремонтът по контракта на Столичната община с фирмата-изпълнител " Трейс " е за 300 дни, считано от 23 юли 2022 година, което значи да завърши в края на месец май.

 Подменят се и старите водопроводни тръби и кабели на уличното осветяване.
© Максим Караджов

Подменят се и старите водопроводни тръби и кабели на уличното осветяване.

За да се усвоят 21.6 млн.лева по оперативна стратегия " Региони в напредък " за обновяването на Зона 4 Столичната община през 2013 година небрежно провежда конкурс, извоюван от архитектурното студио А.Д.А. на Пантелеев. Проектът след това бе подложен на унищожителни рецензии от архитекти, урбанисти и общественици - поради подмяната на достоверните големи гранитни павета, за свръхвисоките мачти за уличното осветяване, за " своеволното пренасяне " на скулптурната комбинация на Самуиловите воини...

 Тротоарът край църквата
© Максим Караджов

Тротоарът край църквата " Света София ".

По повеля на основния проектант на София Здравко Здравков целия си първичен план в частта за площада, за което получи в допълнение 90 хил.лева. Сега големите павета остават и няма да се сменят с гладки плочи от сив гранит, осветителните мачти отпадат, скулптурите остават и действително много от плануваното възобновяване се свива.

Изпълнителят " ПСТ груп " бе заменен поради фалшив ремонт на градинката " Св.Климент Охридски ", само че получи 4 млн.лева. Сега целият ремонт се извършва от " Трейс " за 14 млн.лева. Всичко това провокира вниманието на Европейската прокуратура, която стартира инспекция.

" Да, Европейската прокуратура ревизира контракта за безплатна помощ за Зона 4 на Централната градска част ", удостовери Фандъкова през днешния ден пред Би Ти Ви. Зона 4 включва с изключение на площад " Александър Невски ", само че и жълтите павета пред Народното събрание. Те ще бъдат пренаредени още веднъж при започване на лятото, даде обещание Фандъкова. Изпълнителят " Трейс " този път ще работи по друга технология, която към този момент била тествана, добави тя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР