На ниво комисия всички пречки пред строежа на новия завод

...
На ниво комисия всички пречки пред строежа на новия завод
Коментари Харесай

Ще има ли реформаторски златен пръст за новия завод за горене на отпадъци в София?

На равнище " комисия " всички спънки пред градежа на новия цех за горене на боклуци (бел. ред. – за оползотворяване на RDF (Refuse Derrived Fuel) в София към този момент са отстранени.
Днес, 15 май, отчетът на столичния кмет Йорданка Фандъкова за старт на „ Изграждане на апаратура за комбинирано произвеждане на сила в София и оползотворяване на RDF (Refuse Derrived Fuel) боклук “ беше признат без проблем, само че с гласовете на двама от съветниците на групата на към този момент разпаднали се Реформаторски блок – Стефан Марков и Радослав Абрашев. Предстои отчетът да бъде гледан на постоянно съвещание на Столичния общински съвет (СОС) – на 17 май.
Предвид обстоятелството, че ръководителят на СОС Елен Герджиков е в командировка в чужбина, ГЕРБ остава с 29 общински съветници от общо 60. Ще бъде любопитно дали освен това състояние Марков и Абрашев ще изиграят ролата на „ златен пръст”.
Припомняме, че общинските съветници от Политическа група 5 – Симеон Славчев, Светльо Витков и Иван Велков, желаеха да не се дава зелена светлина на плана, а да бъде формирана работна група, която да му направи оценка след по-подробно изследване. Един от главните причини за това е неналичието на мнение от Софийския административен съд по отношение на сигурността на бъдещото дружество.
Проектът
Съгласно заложеното в проектодоговора, построяването на инсталацията ще стане от " Топлофикация София ". Цената е 157 538 018 евро без Данък добавена стойност, като 58,28% или 91 813 153 евро идват от Европейския фонд за развиване, а останалите – посредством заем от Европейска инвестиционна банка. Заемът ще се връща 19 години, като още на петета би трябвало да започва връщането на главницата. Средно по 5 млн. евро годишно ще се връщат всяка година, а като източници за погасяване на дълга са посочени приходите на " Топлофикация София ". Индикативната рента на заема е 1,5%.
Проектирането и строителството на инсталацията ще отнеме 36 месеца, а още 24 месеца се планувани за премахване на недостатъци – след въвеждане в употреба. 36 месеца откакто проработи предприятието ще може да му се оказва техническа помощ от изпълнителя.
Обещания за изгодите
Според записаното в проекторешението, инсталацията ще докара до намаляване на излъчвания нездравословни субстанции от самата себе си с 46,4 тона годишно, когато приказваме за азотен оксид, с 87,2 тона годишно, когато става въпрос за въглероден диоксид и с 6,2 тона годишно що се отнася до фините прахови частици (ФПЧ). Ще бъдат освободени въглеродни квоти от 150 000 тона годишно.
Инсталацията ще обезпечи 93,4% покритие на потребностите от електрическа сила и топлота на София – 135 000 мегавата ток годишно и 390 000 мегавата топлоенергия. Ще има 10% икономии от потреблението на газ от „ Топлофикация София “, което значи спестени 12,5 млн. евро годишно. Спестяват се и 5,68 млн. евро годишно за превоз и оползотворяване на RDF, 410 000 тона годишно преправка на смесени битови боклуци, 180 000 тона RDF секта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР