На международната сцена продължават дипломатическите усилия за решаване на кризата

...
На международната сцена продължават дипломатическите усилия за решаване на кризата
Коментари Харесай

От горещата точка: Специалните пратеници на bTV в Украйна с разказ от първо лице


На интернационалната сцена не престават дипломатическите старания за решение на рецесията сред Украйна и Русия. Москва стартира да изтегля елементи от войските си край границата, а Киев разгласи 16 февруари за ден на националното единение.



Специалните пратеници на bTV Десислава Ризова и Петър Джанаваров предават от Украйна.

За ветерана от войната Олекса Сокол – тя в действителност в никакъв случай не е серпантина. След като се присъединил в армията и отпътувал за Донбас, той получил патрон. В сърцето.
Снимка: btvnovinite.bg

„ На третата година от войната, когато подвигах знамето получих патрон в сърцето. Той мина през мен. В резултат на това към този момент не мога да водя война, с изключение на с думи. Когато ме питат дали скърбя - не, отново бих го направил “, описа Олекса и показа, че в този момент учи за духовник.
Снимка: btvnovinite.bg

Мъжът служи в Михайловския манастир, където има цяла стена с ликовете на негови другари и познати, които е изгубил. На стената на паметта за жертвите от войната има хиляди фотоси на починали млади мъже.
Снимка: btvnovinite.bg

В Киев обстановката е спокойна. Но от през днешния ден Народното събрание е под засилена защита. Украинският президент Володимир Зеленски разгласи утрешния ден за празник:

„ Казват, че 16 февруари ще е денят на офанзивата, само че ние ще го създадем ден на единството. Ще окачим националните флагове, ще сложим жълто-сини панделки и ще покажем единството си на целия свят “.

На този декор Русия разгласи, че стартира евакуиране на някои от военните елементи, ситуирани край границата с Украйна. Междувременно стана ясно, че Руският парламент - Държавната дума, одобри законопроект, с който приканва президента Владимир Путин да признае независимостта на самоотцепилите се от Украйна Донецка и Луганска национални републики.
Снимка: btvnovinite.bg

Според анализаторите обаче, сходно решение на Путин би поставило край дипломатическите старания за решение на рецесията. Изказване в интерес на договаряния пристигна от съветския външен министър Сергей Лавров. А в Кремъл съветският президент Владимир Путин и немския канцлер Олаф Шолц седнаха на една маса за дългочасов диалог.

„ Как Русия ще работи отсега нататък? По проект, съгласно действителната конюнктура тук-там. Но кой може да каква ще бъде тя? Никой. Това не зависи единствено от нас. Но ние имаме планове и ще се стремим да работим с нашите сътрудници по тези въпроси, които бяха сложени, за разрешаване по дипломатически път “, изясни Путин.

„ Като държавници е наше обвързване и задача да не се стигне до война в Европа.
Една военна експанзия към Украйна ще докара до тежки политически, стопански и стратегически последствия. Впечатлението ми е, че това го знаем всички доста добре “, разяснява Шолц.

От щаб квартирата на НАТО пък обявиха, че чакат по-сериозни работи от Москва за дескалация на напрежението.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР