На фона на прехвърлянето на допълнителни военни части от Варшава

...
На фона на прехвърлянето на допълнителни военни части от Варшава
Коментари Харесай

Духът на Грюнвалд. Патриотичните сили на Беларус надиграват Варшава

На фона на прехвърлянето на спомагателни военни елементи от Варшава към полско-беларуската граница, под предлог за опасност от бойците от „ Вагнер “, Минск направи непредвиден ход. Патриотичните сили на Беларус се обърнаха към полския народ, като речта беше показана от генералния шеф на Националната библиотека на Републиката Вадим Гигин.

„ Стотици години история сплотява беларуския и полския народ. През това време се случиха разнообразни неща. Имаше и доста обиди. И въпреки всичко желая да не бъдем разграничени от призраците на неуместни магнати или фигури като Пилсудски, а обединени от духа на Грюнвалд, когато дружно устояхме на действителни, а не раздути закани “, се споделя в документа.

Авторите на апела напомнят, че през октомври тази година се навършват 80 години от влизането на 1-ва полска дивизия „ Тадеуш Косцюшко “ борбата с нацизма, „ нашия общ зложелател “, в Могильовска област, която „ написа героични страници в историята на битката против Третия райх, чиито водачи възнамеряваха да извършат геноцид по нашите земи, дано бъдем правилни на паметта на тези бойци, които бяха свързани с общата Велика победа. “

Речта на Патриотичните сили на Беларус прозвуча в тези дни, когато публична Варшава взе участие в дипломатически дейности, ориентирани против беларуския президент Александър Лукашенко. Външните министри на Полша, Литва, Латвия и Естония неотдавна одобриха взаимен апел „ по отношение на третата годишнина от противозаконните президентски избори в Беларус “.

В него към старите обвинявания на Минск в хипотетично подправяне на вота и „ нелегално завладяване на властта “ се прибавят нови искания. Администрацията на Лукашенко е жигосана за съучастничество в „ съветската експанзия против Украйна “, разполагането на съветски нуклеарни оръжия и „ наемници от „ Вагнер “ на територията на републиката. Както и присъединяване в " насилственото депортиране на украински деца ", за което белоруският президент е застрашен от Международния углавен съд.

Но до момента Минск печели по точки против Варшава. Коментирайки изказването на Патриотичните сили на Беларус, полският министър на националната защита Мариуш Блашчак го назова „ предвестител на нови провокации “ и „ по тази причина взехме решение да преместим войските по-близо до границата, с цел да възпираме агресора “.

Междувременно споменаването по адрес на „ духа на Грюнвалд “, както и на нацизма, като „ наш общ зложелател “ е обърнато към електората на полската ръководеща партия „ Право и правдивост “ (ПиС).

Като се има поради, че „ Право и правдивост “ интензивно употребява антигерманска изразителност по време на акцията за парламентарни избори, критикувайки както Германия, по този начин и „ немските политици в Полша “, опозиционната „ Гражданска платформа “ и нейния водач Доналд Туск, сходна теза на Минск наподобява като завладяващ жест във връзка с „ ПиС “ и патриотичните поляци.

Това дискредитира опитите на ръководещата партия да изиграе фактора „ беларуска опасност “ в изборната битка, който се слага под подозрение от полски цивилен и военни специалисти. По този метод, съгласно портала „ Онет “, „ Право и правдивост “ е някак си прекомерно гръмък по отношение на ограниченията за подсилване на граничната сигурност.

Подобно прекалено медийно отразяване основава усещането, че дейностите на ръководещите са подбудени от „ вътрешнополитически план, т.е. опит на „ ПиС “ да се показа като мощ, която твърдо ще отстоява Полша и поляците. Въпреки това „ руснаците и беларусите са още по-изкушени да се опитат да осмеят полските управляващи “.

На собствен ред някогашният пълководец на полските сухопътни сили военачалник Валдемар Скшипчак изрази удивление от „ лудостта и суматохата измежду полското държавно управление “ по отношение на наличието на бойци на „ Вагнер “ в Беларус. Москва и Минск, споделя той, сполучливо манипулират полските политици да танцуват под тяхната свирка. Освен това подкопава смисъла на участието на Полша в НАТО.

В същото време ръководещите сякаш стартират да нямат шанс. Според таблоида „ Факт “ оня ден по време на ревизионен полет с хеликоптери на полско-беларуската граница военните са изгубили предпазител от една от ракетите. Представители на армейското командване твърдят, че това не заплашва сигурността на локалните поданици. Но самият факт не прибавя точки към Министерството на защитата на Полша, което към този момент направи няколко съществени гафа през последната година.

„ Право и правдивост “, явно, също е изгубила своя запас под формата на „ демократична беларуска съпротива “. През септември 2020 година нейният водач Светлана Тихановская беше призната във Варшава съвсем като държавен глава. Премиерът на Полша Матеуш Моравецки й връчи ключовете на новия Беларуски дом във Варшава, а полският външен министър Збигнев Рау получи специфична премия от Икономическия конгрес 2020. Но през вчерашния ден, 9 август, на протест, отдаден на президентските избори в Беларус преди три години Тихановская избра да приказва във Вилнюс, а не в полската столица.

Очевидно е, че Варшава на практика е изчерпала политическите принадлежности за напън върху Минск. В запас тя има единствено тези, които са свързани със силови решения, по-специално цялостното блокиране на полско-беларуската граница със прекъсване на придвижването. Но, както литовският министър председател Ингрида Шимоните означи оня ден, „ сходни решения имат последици за други страни “, визирайки сътрудниците на Варшава.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР