На фестивала за социално ангажирано изкуство Граждански будилник 2021“ в

...
На фестивала за социално ангажирано изкуство Граждански будилник 2021“ в
Коментари Харесай

„Граждански будилник“ звъни и със слово, и със снимка

На фестивала за обществено ангажирано изкуство Граждански будилник 2021 в Борисовата градина през вчерашния ден бяха отличени най-хубавите участници в едноименния конкурс в категориите „ Илюстрация “ , „ Фотография “ и „ Текст “ . Тази година тематиката, по която създателите бяха провокирани да творят, още веднъж беше обвързвана с правото ни на сдружаване, правото на мирни събрания (протести) и независимост на словото, само че този път - по какъв начин наподобява упражняването на тези права в цифровия свят.

 „ За мен е извънредно забавно да следя през годините по какъв начин последователно моралните предчувствия, естетическите предразположения кристализират в надалеч по-ясни и към този момент не литературни формулировки “, нагледно означи усещанията си от сетивността към правата на младите създатели поетът и учител Марин Бодаков , част от журито в категория „ Текст “.

Победител е Йордан Връбчев с текста си, който преглежда мястото на интернет в нашия живот и по какъв начин можем да опитомим „ мрежата “, с цел да бъдем „ основатели на личните си права и свободи “.

По думите на Будаков хората от ден на ден поддържат връзка посредством статуси, само че би трябвало да се върнем към връзка „ очи в очи “ – по този начин ще се върнем към естественото и човечността, а те са свързани в огромна степен и със справедливостта и чувството ни за истина.

„ Нуждата от комплицирана, доверчива непосредственост е в основата на развиването освен на общността, само че и на обособения човек. Именно в другия виждаме сянката си, той ни е огледало “, добави Будаков.



В категория „ Фотография “ на състезанието за творбите си „ Независимост “, Градска естетика “, „ За по-чисто бъдеще “, „ Свободни игри “ и “Together we stand, divided we fall ” беше отличена Тихомира Методиева-Тихич .

„ Впечатляват ме хора, които имат дела. Собственото възприятие за владеене не е най-важното. Хората с дела, които раздават живота си, са доста по-интересни и избирам тях да покажа посредством фотографията “, сподели в студиото на Радио София Тихич.

С Марин Бодаков и Тихомира Методиева-Тихич беседва Ива Дойчинова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР