На Европейското първенство по свободна борба до 23 години, което

...
На Европейското първенство по свободна борба до 23 години, което
Коментари Харесай

Шестима чеченци воюват за Франция на Европейското по борба frognews.bg

На Европейското състезание по свободна битка до 23 години, което стартира в понеделник в Букурещ, ще вземат участие шестима състезатели от Франция, като всички те са етнически чеченци. Представителството на чеченците във френския тим се усили спрямо предходни игри.

Година по-рано в Пловдив мериха сили трима чеченци от общо четирима френски състезатели.

 

Към Хамзат Арсамерзуев, Рахим Магомадов и Адлан Висханов, които бяха включени в тима за 2022 година, тази година се причислиха Адам Бибулатов, Мухаммад-Амин Сангариев и Магомед Делиев. Семействата на най-малко двама от тях са избягали от Русия по политически аргументи. Европейският и международен първенец измежду спортистите до 20 години Рахим Магомадов сподели пред Франс прес, че е напуснал опустошената от война Чечения със фамилията си през 2007 година, когато е бил на 4 години. Бронзовият медалист от същото състезание Адлан Висханов назова аргументите за напускането си през 2008 година като заболяването на майка си и " напрежението в Русия ", като акцентира, че не желае да се стопира по-подробно на последната причина.

 

Десетки хиляди чеченци напуснаха Русия след първата (1994-96) и втората (1999-2000) чеченски войни. През 2013 година чеченската диаспора във Франция беше наречена най-голямата в Европа, наброяваща към 30 хиляди души. Спортните медии започнаха да обръщат внимание на възходящия брой чеченци измежду свободните борци на френския народен тим преди няколко години, когато до половината от националния тим беше формиран от чеченци.

 

Припомняме, че след началото на войната в Украйна над един милион души са напуснали Русия, съгласно демографи.

 

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР