На един градски човек - в лошия смисъл на клишето

...
На един градски човек - в лошия смисъл на клишето
Коментари Харесай

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

На един градски човек - в неприятния смисъл на клишето - нормално му е мъчно да повярва, че целият му стрес или незадоволство биха изчезнали, в случай че прекара няколко часа в правене на „ нищо " измежду природата. Поправка, ще повярва, само че ще измисли десетки оправдания, заради които не може да си го разреши тъкмо в този момент - работа, задания, не е на тази вълна, нещо се случва с околните, липса на време и по този начин до безконечност.

Трудно е да „ оздравееш " в средата, в която си се „ разболял ".

Дори съвсем невероятно, тъй като когато се опитате да наложите промени, хората или събитията към вас незабавно ще се разпалват.

Дали в случай че отидете в планината или около вода, ще се почувствате по-добре? Сигурно. Но има ли нещо, което може да задържи по-дълго време равнищата на ендорфин високи и да е надалеч по-силно като чувство?

Има и това са конете. Те са знак на същинската връзка с природата, съхранена от времето на предците ни.

В България има най-малко 300 конни бази. Ние посетихме една от тях – конна база " Тракиец ", с цел да забележим какво могат да вършат там хора, които не се занимават професионално с конен спорт.

 Терапевтът ви не оказва помощ? Опитайте с кон

Домакините ни увериха, че сме на вярното място, без значение дали желаеме да яздим или просто да погледаме конете (отблизо или отдалеч), да ги погалим и да им дадем лакомство през прозореца.

Едноименният комплекс " Тракиец " се състои от две хотелски елементи плюс спа център, от чието джакузи човек има директна панорама към конната база. Намира се край село Житница, област Пловдив.

Мястото разполага с дипломиран екип от треньори и редом развива и фокуса си към детските групи.

Набор от изследвания са посочили, че общуването с коне усъвършенства здравето и настроението. Помага на хора с многочислени физически и душевен болести, от деца с двигателни увреждания до възрастни, борещи се с посттравматични разстройства.

Колкото до конната езда, това е единственият спорт, който среща индивида с природата по толкоз съразмерен метод и може би в това се коренят позитивите ѝ (родеото е напълно друга история).



Кое е най-хубавото? Конете оказват помощ освен на нас, само че и ние на тях.

Докато еднокопитните бозайници вършат доста за здравето ни, те изпитват и откровено удовлетворение от това да прекарват време с нас. Не знаем дали и при конете се отделя серотонин, когато са в компанията ни, само че имаме вяра в отделянето на някой хормон на щастието и при тях.

Най-хубавото: с цел да се възползвате от всичките плюсове на прекарването на време с кон, даже не е нужно да яздите.

Основна част от прекарването с конете, за който и да е, е те самите да са спокойни и здрави. Тези благородни животни изискват много грижа и могат да са чувствителни към доста неща.

Професионалистите знаят, че в " Тракиец " е една от най-хубавите настилки на манежа, както и че грижата за животните е на доста високо равнище. Конюшните са чисти, а личният състав има освен знанията, само че и отношение към работата си.

В " Тракиец ", с изключение на разнообразните действия с коне, се организират и групови спортни занимания, а към комплекса има екопътека с вада, която обикаля базата, и отива към село Житница. Местата за разходка са доста, като най-ентусиазираните могат да намерят и терен за т. нар полска езда, в чието естество е изкачването и слизането по стръмни наклони.



Първа среща с кон

Хубавото на конния спорт е, че той не е привързан с възраст.

Има нещо доста романтино в това на човек да му следва първа среща с кон, без значение дали за езда или просто за „ запознаване ". За всеки възприятието е строго самостоятелно, само че множеството хора са съгласни, че е само по рода си и неописуемо.

Дори единствено това, че ще вършиме нещо безусловно ново и извънредно за първи път, може да ви зареди с сила и неспокойствие.

Конната среща може да ви излезе надалеч по-евтино от терапевт, а подобрението в настроението ще пристигна незабавно.

Един финален съвет. След прекарането време с кон, не спорете със стопани на кучета кой е най-хубавият другар на индивида.

Повече за комплекс " Тракиец " може да научите от видеото:
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР