Изкуството като пресечна точка на култура и традиции. Изкуството като

...
Изкуството като пресечна точка на култура и традиции. Изкуството като
Коментари Харесай

Театър на сенките през май в Пловдив


Изкуството като пресечна точка на просвета и обичаи. Изкуството като огледало, отразяващо предишното, само че в нов формат. Това е призмата, през която тази година Сдружение „ АртеВизия “ с финансовата поддръжка на Община Пловдив показва на пловдивчани и посетители хилядолетния „ Театър на сенките “.

Проектът „ Театърът на сенките и цифровият свят “ среща предишното с бъдещето в действително време. Доверявайки се на формулата, че “Ако можеш да нарисуваш един воин с молив върху лист, значи можеш да го създадеш на всевъзможен програмен продукт ”, артисти, участници и аудитория ще създадат дружно скок във времето.

Локации в регионите „ Централен “, „ Източен “, „ Южен “ и „ Северен “ ще станат сцена на поредност от арт акции, спектакли и креативен намеси през месец май. Артисти и фенове ще трансферират в бъдещето обичайното театрално изкуство на 500 години като опитват с технологиите.

На 7 май 2024 в кв. Коматево ученици на ОУ „ Захари Стоянов “ ще се включат в Интерактивна Демо работилница. С помощта на художник-аниматор и компютърни стратегии ще „ пренесат “ обичайните кукли от Театъра на сенките в цифрова среда. Ще научат по какъв начин се случва трансформацията и ще следят новите 3D герои с очила за виртуална действителност.

На 8 май 2024 в ПУ „ Паисий Хилендарски “ гостува откривателят на китайската просвета и учител от Институт „ Конфуций “ Лай Мин Дзинтин. Тя ще направи презентация на обичайния Театър и Опера на сенките от провинция Хайнан пред жители и академичната общественост. Филмова прожекция ще покаже Китай като сцена на предишното, което среща бъдещето. Ще има и полемика за провокациите в образованието по източни езици и култури в града под тепетата.

На 10 май 2024 в Регионален център за поддръжка на приобщаващото обучение в Пловдив ще се организира Интерактивна Демо работилница. Образователен филм ще вкара участниците в света на театралните кукли. Те ще изработят 3D инсталации-пъзел на герои от Театъра на сенките. Активностите ще бъдат приспособени за деца и младежи със СОП от пловдивски учебни заведения, посещаващи Центъра.

На 15 май 2024 ще има Парад на куклите и разкриване на Изложба „ Театърът на сенките – Миналото среща бъдещето “ в Цар Симеоновата градина /при шадраван „ Деметра “/. Деца от пловдивски учебни заведения, градини и школи в куклени и театрални костюми ще дефилират от Центъра до зоната на изложбата. Музикални, танцови осъществявания и мажоретен състав ще сложат начало на АртАкция навън.

Визуален актьор и участници от публиката ще рисуват онлайн своя напредничав вид на воин от Театъра на сенките. Вдъхновени от експозицията „ Театърът на сенките – Миналото среща бъдещето “, те ще основат върху 2-метрово платно групова картина.

На 20 май 2024 – Кино-зала на Централен кооперативен съюз –  Пловдив

Спектакъл – „ Театър на сенките “ с посетител артисти от Турция.

На 21 май 2024 – Военен клуб – Пловдив

Спектакъл – „ Театър на сенките “ с посетител артисти от  Гърция.

Постановките са с обезпечен превод на български език.

Всички събития от плана са част от Културния календар на Пловдив за 2024 година и са с вход свободен.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР