На днешната дата през 1963 г. е убит 35-ият президент

...
На днешната дата през 1963 г. е убит 35-ият президент
Коментари Харесай

Джон Ф. Кенеди – най-младият избран и починал американски президент


На днешната дата през 1963 година е погубен 35-ият президент на Съединени американски щати Джон Ф. Кенеди. Това е най-младият определен президент на Съединени американски щати, както и най-младият умрял. Той е на 46 години и 177 дни, когато е погубен. Покушението против него е осъществено към 12.30 часа локално време, до момента в който е на обиколка в щата Тексас и се придвижва със своя конвой в центъра на Далас. Още същия ден за убийството на президента е упрекнат Лий Харви Осуалд. Самият Осуалд е прострелян смъртосно два дни по-късно. 

През есента на 1963 година президентът Кенеди и неговите политически съветници се приготвят за идната президентска акция. Въпреки че още не е оповестил публично кандидатурата си, е ясно, че Кенеди ще се кандидатира, а той наподобява убеден в възможностите си за преизбиране. В края на септември президентът отпътува на Запад, като приказва в девет разнообразни щата в границите на по-малко от седмица. Посещението има за цел да насочи вниманието към естествените запаси и напъните за запазване на околната среда.

Джей Еф Кей обаче го употребява, с цел да приказва и по тематики, като обучение, национална сигурност и световен мир.

Месец по-късно президентът се появява на срещи на Демократическата партия в Бостън и Филаделфия. На 12 ноември организира първата значима сесия за обмисляне на изборната година.

На срещата той натъртва на значимостта да бъдат извоювани щатите Флорида и Тексас и приказва за проектите си да посети и двата щата в идващите две седмици. 

Г-жа Кенеди съпровожда президента на визитата в Тексас, което е и първата й по-продължителна обществена демонстрация след загубата на тяхното бебе Патрик през август. На 21 ноември президентът и първата дама отпътуват на двудневна обиколка на пет града в Тексас.

Първата спирка е Сан Антонио, след което преминава през Хюстън и завършва деня във Форт Уърт. На идващия ден президентът отпътува за Далас. Кортежът му потегля от летището. Губернаторът на щата Джон Конъли и неговата брачна половинка към този момент са заели местата си в чакащия кабриолет, а Кенеди и първата дама се настаняват зад тях. Вицепрезидентът Линдън Джонсън и госпожа Джонсън са в различен автомобил от кортежа, който се насочва към комерсиалния център Trade Mart, където президентът трябва да изнесе тирада. Маршрутът на кортежа минава през центъра на Далас. Тълпи от въодушевени хора изпълват улиците на града и приветстват президента. Автомобилът му завива от Мейн стрийт и навлиза в Дийли Плаза към 12:30 часа на обяд. Докато минава около Тексаското книжно вместилище, отекват изстрели. Президентът е улучен във врата и в главата и се накланя към госпожа Кенеди. Губернаторът на Тексас е улучен в гърба. 

Колата форсира към намиращата се единствено на няколко минути болница Паркланд, само че макар положените старания, президентът издъхва. Макар и съществено ранен, губернатор Конъли след това се възвръща.

Малко след покушението полицията арестува Лий Харви Осуалд, който е нает неотдавна чиновник на Тексаското книжно вместилище. Той е арестуван за убийството на президента Джон Ф. Кенеди и поради съдбовно простреляния на улицата малко по-късно служител на реда Дж. Д. Типит.

В неделя сутринта на 24 ноември Осуалд би трябвало да бъде трансфериран от централното полицейско ръководство в локален затвор. Прехвърлянето се предава онлайн по малкия екран, а феновете виждат по какъв начин мъж насочва револвер и стреля съвсем от упор в Осуалд.

Нападателят е разпознат като Джак Руби, притежател на локален нощен клуб. Осуалд умира два часа по-късно в болница Паркаланд.

За убийството на Кенеди съществуват голям брой теории, които са в несъгласие с възприетите публични изводи. Има разнообразни версии и за броя на изстрелите, както и за посоката, от която са пристигнали те. Самият Лий Харви Осуалд твърди, че всичко е режисура и той не е стрелецът.

Според едни от най-разпространените теории, уредници на конспирацията са Централно разузнавателно управление на САЩ, мафията, Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и Фидел Кастро, вицепрезидентът Линдън Джонсън и обединяване сред военната промишленост и армията, предвождано от избрани генерали. 

Има и доктрина, че Джон Кенеди е погубен поради това, че лишава правото на Федералния запас да печата банкноти, както и такава, че е щял да оповести контакт на Съединени американски щати с извънземни цивилизации.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР