СподелиНад 13 процента от състава на следващия Европейски парламент ще

...
СподелиНад 13 процента от състава на следващия Европейски парламент ще
Коментари Харесай

Германия преди изборите: Въпросът е не „кой“, а „колко“

Сподели
Над 13 % от състава на идващия Европейски парламент ще бъдат депутатите от Германия, която с 96 от общо 720-те места ще има оптималния брой евродепутати, позволен от европейските контракти.

Това прави изборите в Германия основни за образа на европейската политика през идните пет години, в това число и за това кой ще застане отпред на идната Европейска комисия.

Социологическите допитвания обрисуват забележителна преднина от близо 30 % за консервативния десен блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) и оспорвана борба за второто място сред лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП), извънредно дясната „ Алтернатива за Германия “ (АзГ) и екологичния „ Съюз90/Зелени “.

В досегашния Екологичен потенциал заседаваха представители на 13 немски партии, от които седем имаха доста по-малко от 5 % от гласовете.

Липсата на избирателен предел значи, че е належащо да бъде премината само аритметичната граница от 0,5 %, с цел да успее някоя от 35-те партии, регистрирани за вота, да изпрати народен представител в Екологичен потенциал.

От това дали немското посланичество в идващия Екологичен потенциал ще бъде още по-пъстро от досегашното и какъв ще бъде салдото в разпределението на местата зависят бъдещите обединения, които ще са нужни за съставяне на европейската политика.
Битката за короната
Комисията, ръководена от Урсула фон дер Лайен, ще остане в историята на Европейски Съюз с шоковете на пандемията от КОВИД-19 и войната в Украйна и многостранните им последствия, в това число концепцията за трансформиране на европейската стопанска система редом с битката с климатичните промени – Европейската зелена договорка.

Фон дер Лайен съобщи упоритостта за втори мандат, която при започване на март бе подкрепена от Европейската национална партия (ЕНП), в която немската ХДС/ХСС има голяма тежест, въпреки и сега в ситуацията на съпротива в немската политика. Нов мандат на Фон дер Лайен обаче надалеч не наподобява сигурен.

През 2019 година тя застана отпред на Европейската комисия, без въобще да е взела участие в евроизборите, измествайки водещия претендент на ХДС/ХСС Манфред Вебер, който през миналите пет години се утвърди като авторитетен ръководител на групата на ЕНП в Европарламента и в този момент е отпред на изборните листи в Бавария.

Макар че някогашната немска министърка е водещ претендент на ХДС в изборите за Европарламент, името й още веднъж не е отпечатано на нито една бюлетина или избирателен афиш, а тя самата като цяло стои надалеч от светлините на прожекторите.

Нейната акция ще стартира едвам след 9 юни, когато ще би трябвало да притегли на своя страна болшинството от новите евродепутати и страните членки на Европейски Съюз в Съвета, показва немския в. „ Ханделсблат “.

А рецензии против Фон Дер Лайен, политиките й и едноличния й жанр на ръководство не са малко, те идват даже от членове на нейната комисия – в това число от еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон, както и от Тереса Рибейра – авторитетния вицепремиер и министър на екологичния преход на Испания, която ще се бори за еврокомисар по Европейската зелена договорка.

За да получи втори мандат като президент на Европейската комисия Фон дер Лайен наподобява ще би трябвало да построи необятна коалиция от политически сили, както на европейско ниво, по този начин и вкъщи, в Германия, а даже зад поддръжката на ХДС/ХСС за Фон дер Лайен немски анализатори виждат вътрешнополитически сметки.

В изборите за европейски парламент през 2019 година ХДС/ХСС получи 28,90 на 100 от гласовете, което донесе на консервативния блок 29 депутатски места. Най-новата социологическа анкета на Politpro предвижда поддръжка от 29,7 на 100, потвърждавайки максимата, че германците като цяло гласоподават консервативно.
Напориста последна десница и разединена левица
Макар обаче позициите на консервативната десница в лицето на ХДС/ХСС да наподобяват постоянни, то в останалата част от политическия набор в Германия картината е много по-динамична. Въпреки непрекъснатите кавги, правосъдни каузи и несъгласия „ Алтернатива за Германия “ – амбициозната партия на немската последна десница, наподобява ускорява позициите си по отношение на предходните европейски избори, когато набра 11 % от гласовете и получи 9 места в Екологичен потенциал.

Въпреки че социологическите изследвания през последните месеци означават леко понижаване на поддръжката за нея, се чака тя да събере към 15 % поддръжка, а конкуренцията й за втората позиция с ГСДП и „ Зелените “ да бъде въпрос на стотни от %.

Водещия претендент на АзГ Максимилиан Кра има известност на хардлайнер даже измежду съпартийците си. Той става проблем за партията през последните години „ с спорното си отношение към Китай, Русия, Съединени американски щати, Израел, дамите и още доста въпроси “, написа евродепутатката от АзГ Силвия Лимер в обществената мрежа „ Екс “.

Въпреки това АзГ продължава да притегля гласоподаватели, като терзанията са, че тази антиевропейска и антиимигрантска партия ще успее да набере сериозна поддръжка измежду най-младите гласоподаватели, изключително с сполучливите си послания в „ ТикТок„.

На другия завършек на политическия набор е крайнолевият „ Съюз Сара Вагенкнехт„, който бе учреден едвам преди броени месеци – през януари 2024 година, с послания за обществена правдивост, ограничение на миграцията и прекъсване на военната поддръжка за Украйна.

Европейските избори ще бъдат самобитен „ входен тест “ за младата партия, на която социологическите допитвания вещаят поддръжка от 6-7 %. Основателката й Сара Вагенкнехт – ляв политик, някогашен член на „ Левите “, с близо 20-годишен парламентарен стаж на национално и европейско равнище, която назовават „ европейския Доналд Тръмп “, стартира акцията за евровота с офанзива против ръководещата в Берлин „ светофарна коалиция “ (според цветовете на съответните партии: ГДСП – алено, Свободната демократическа партия – жълто и „ Зелените “).

Водещите претенденти на партията за евроизборите – Фабио де Маси и Томас Гайзел, са индикативен образец за раздробяването на лявото политическо пространство. Те идват надлежно от „ Левите “ и ГСДП след дългогодишни кариери в бизнеса и политиката, привлечени от радикалните позиции на Вагенкнехт, които в действителност се приближават до послания на крайната десница (особено по въпроса за миграцията) и преди няколко години й завоюваха кафява торта в лицето посред партиен конгрес.

И до момента в който ГСДП може и да успее да резервира изборната си база към 15,80-те %, набрани през 2019 година, то за „ Левите “ се чака значително оттегляне – от 5,50 % до 3,2 % в анкетата на Poitpro.

Още по-голяма може би ще е загубата на „ Зелените “ – от 20,50 % и 21 евродепутати (което я направи втората по тежест немска партия в ЕП) до под 15 % макар наличието й във властта и мощния външен министър в лицето на Аналена Бербок.

Партията залага мощно на водещия си претендент Тери (Тереса) Райнтке, надявайки се 37-годишната дама с 10-годишен стаж в Европарламента и връзка с френската сенаторка Мелани Фожел, да притегли младите, вълнуващи се от климатичните промени и опазването на околната среда гласоподаватели към партията, която води началото си още отпреди раждането на самата Райнтке.
Тя е и претендент на Европейските зелени за ръководител на идната Европейска комисия.
Партии с любопитни имена

Активното гражданско общество в Германия и неналичието на избирателен предел дават опция на редица дребни партии да изпратят свои представители в Европейския парламент.

Германската Пиратска партия, отклонение на шведската Пиратска партия и член на съответните европейски и интернационалните обединявания, да вземем за пример се самоопределя като партия на осведомителното общество, поставяйки акцент върху цифровите права.

Тя участва с по един евродепутат в Екологичен потенциал както след изборите от 2014 година, по този начин и след тези от 2019 година. Сред 35-те партии в немските бюлетини са също по този начин „ Партия за отбрана на животните “, „ Съюз за нововъведения и правдивост (Buendnis fuer Innovation und Gerechtigkeit – BIG) – една от първите немски партии, учредени от мюсюлмани, „ Партията на хуманистите “, застъпваща се за европейски федерализъм, партия „ Човешки свят “, учредена през 2013 година от монаха йогист Дада Мадхувидянанда (с гражданско име Михаел Мориц), призоваваща за дълготрайно нормализиране на връзките с Русия, обновяване на активността на газопровода „ Северен поток “ и преустановяване на връзките на Европейски Съюз с НАТО, както и за цялостна възбрана на износа на оръжия, както и V3 (Veraenderung, Vegetarier, Veganer), застъпваща се за последователно прекосяване към биовеганско земеделие, а в дълготраен проект – за възбрана на вноса на скотски артикули и възбрана на всяко кръвопролитие на животни по отношение на производството на храни, козметика, облекло и потребителски артикули до 2030 година.

Анализът е оповестен в Българска телеграфна агенция.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР