На четиристранна среща между министрите на транспорта на България, Гърция,

...
На четиристранна среща между министрите на транспорта на България, Гърция,
Коментари Харесай

Транспортните министри на България, Гърция, Сърбия и Румъния обсъдиха засилване на транспортните връзки в региона


На четиристранна среща сред министрите на превоза на България, Гърция, Сърбия и Румъния беше разисквано усилване на съдействието сред страните за възстановяване на транспортната съгласуваност в района. Срещата се организира в границите на формалното посещаване на министър-председателя Бойко Борисов в гр. Солун.

Министър Ивайло Московски показа пред своите сътрудници напредъка по главните пътни и железопътни планове, както и внедряването на система за електронно таксуване по българските автомагистрали. Той уточни, че се чака системата да влезе в употреба за коли до 3,5 тона през януари 2019 година, а за коли над 3,5 тона – до август 2019 година Министрите разясниха, че основен миг е постигането на оперативна съгласуемост на системите за таксуване в прилежащите страни. Московски посочи, че това е заложено като условие в тръжната документи и следва процедура за избор на снабдител на европейската услуга за електронно пътно таксуване.

В рамките на четиристранната среща министрите разискаха построяването на мултимодалния кулоар Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе, както и възможното включване на Румъния в това направление. Министър Московски уточни, че с разширение на териториалния обсег на коридора се усилва неговата доходност и затова Европейската комисия е дала рекомендации за присъединението на Румъния към плана.

По отношение на трансграничните пътни и железопътни връзки Ивайло Московски съобщи, че страната работи интензивно за построяването на допустимо максимален дял пътища и жп линии, които ще обезпечат транспортната съгласуваност със прилежащите страни и ще засилят търговките и стопански връзки. Той посочи, че потребността от вложения е голяма, както в жп, по този начин и в пътния бранш, и упованията на държавното управление са след въвеждането на по-справедлив модел на тарифиране по българските пътища, транспортният бранш да се балансира.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР