На българската класическа музикална сцена предстои грандиозно събитие. За първи

...
На българската класическа музикална сцена предстои грандиозно събитие. За първи
Коментари Харесай

За първи път у нас: Кралският оркестър на Чарлз III с грандиозен концерт


На българската класическа музикална сцена следва грандиозно събитие. За първи път в България идва, който е под егидата на крал Чарлз. На 13 юли в София пред катедралата „ Св. Александър Невски “ меломаните ще се насладят осъществявания на Моцарт, Хендел, Бах, както и британски композитори.

Концертът е проведен от английското посолство в България и Столичната община, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Английският камерен оркестър е измежду водещите в света, свирил допълнително страни от всеки различен оркестър, записал над 1500 творби и свирил с най-великите музиканти в света в своята петдесетилетна история. От 1977 година той има за собствен патрон крал Чарлз III и е свирил за доста кралски събития за него и фамилията му. Американската радио мрежа CPRN го избира за един от най-великите „ живи “ оркестри в света.

В България оркестърът ще свири дружно със своя началник и солист Стефани Гонли и с 21 музиканти.

На конференция през днешния ден мениджърът на оркестъра Джеймс Ръдърфорд съобщи: „ За нас е извънредно огромна чест да имаме опцията да създадем концерт на такова знаково място – пред катедралата „ Св. Александър Невски “.

В програмата на концерта музикантите са присъединили и две български творби и си сътрудничи с млада българска солистка, добави мениджърът.

„ България е показана като доста значима туристическа дестинация в Обединеното кралство и опцията да се участва на концерт пред катедралата „ Св.Александър Невски “ е нещо извънредно “, съобщи от своя страна английският дипломат доктор Робърт Джон Диксън. „ Това е и знакова година – годината на коронацията на крал Чарлз, който е патрон на Английския камерен оркестър от доста години, което прибавя извънредно значим акцент “.

„ Представянето на класическа музика и на актьори от такава големина стана традиция. Това беше една моя концепция, която започнахме преди 3 години “, сподели кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

„ Подобни концерти демонстрират, че София поддържа високо равнище и може да бъде част от културния календар на Европа “, съобщи още тя.

Пред БГНЕС Джеймс Ръдърфорд показа, че крал Чарлз е участвал на доста концерти на оркестъра през годините и един от неговите обичани композитори е Щраус. А в осъществяване на Английския камерен оркестър един от обичаните му композитори е британският композитор Бендажимин Бритън.

„ Много съм разчувствуван да бъда тук с оркестъра. Той е учреден през 1948 година, само че същинското му основаване е през 1960 година. За първи път в историята му ние посещаваме София. За нас е чест да свирим пред българска аудитория точно пред знаменателната катедрала. Разходих се през вчерашния ден из нея и останах впечатлен. Бил съм към този момент в България преди години и за мен е в действителност вълнуващо да бъда тук още веднъж “, сподели пред БГНЕС Джеймс Ръдърфорд.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР