На 81 годишна възраст почина Уини Мандела - първата съпруга

...
На 81 годишна възраст почина Уини Мандела - първата съпруга
Коментари Харесай

Почина първата съпруга на Нелсън Мандела

На 81 годишна възраст умря Уини Мандела - първата брачна половинка на южноафриканския президент Нелсън Мандела. Това заяви персоналната й асистентка.
След първите демократични избори в Южна Африка Уини Мандела пое поста министър на културата през 1994 година За заслугите си в битката против расовата дискриминация Мандела е отличена с редица награди, напомнят международните организации.

Нѐлсън Холѝлала Мандѐла е южноафрикански политик от народността кхоса, президент на Южноафриканската република от 1994 до 1999 година, първият определен с всеобщо гласоподаване. Преди това Мандела е измежду изявените съперници на апартейда и началник на Умконто ве сизве, въоръжената организация на Африканския народен конгрес. През 1962 година е наказан на пожизнен затвор за бойкот и други закононарушения. Прекарва в пандиза 27 години, по-голямата част от които на остров Робен. След освобождението си през 1990 година Нелсън Мандела води договарянията с държавното управление, довели до установяването на многорасова народна власт в страната през 1994 година Като президент Мандела слага акцент върху помиряването на нацията и води политика на битка с бедността и неравенството в страната.

Мандела е притежател на повече от 250 награди, в това число на Нобелова премия за мир (1993) и на българския медал „ Стара планина “ (2008). Автор е на книгите „ Няма лек път към свободата “ (1965), „ Готов съм да умра “ (1979) и други. Мандела умря на 5 декември 2013 година на 95-годишна възраст в болница в Йоханесбург от белодробна зараза. Погребан е с държавни почести и паметта му е почетена от всички международни водачи, напомня Уикипедия.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР