На 7 септември започва електронното преброяване на населението. От 18

...
На 7 септември започва електронното преброяване на населението. От 18
Коментари Харесай

Има тенденция млади хора да се заселват в крайградските зони



На 7 септември стартира електронното броене на популацията. От 18 септември преброители ще посещават домовете.
" Позитивната наклонност това е, че през предходната година от много дълго време има позитивен машинален приръст в страната, който се равнява с +30 хиляди души и се надяваме тази наклонност да се резервира. Миналата година беше малко рискова за всички, обвързвана с ковид, само че факт е, че много българи, които живеят в чужбина се върнаха в България “, сподели за БНР доцент доктор Надежда Илиева, началник на секция " Икономическа и обществена география " в Института по геофизика, геодезия и географи на Българската академия на науките.

Тя даде образец с град Враца, който се намира в мощно обезлюден регион, само че през последните години има един позитивен машинален приръст. Във Враца се откриват да живеят хора от Северозападна България.

" Може би излаз има. Всичко зависи от икономическата обстановка, която ще се сътвори в съответното населено място, от обществената сигурност , която също  е причина за привличане на популацията, екологичните фактори ", добави в предаването " Преди всички " Илиева.

В Пловдив също се усилва популацията поради направените вложения за откриване на работни места в региона. 

" България е част от модерна Европа и всички процеси, които се следят в България не са непознати за нито една европейска страна въпросът е, откакто една страна доближи по този начин наречения пети стадий от демографския преход, който се характеризира с извънредно ниска раждаемост, с повишаваща се смъртност застаряване на популацията, по-късно какво следва. В демографската доктрина не е написан шести стадий от демографския преход. Това не ми се има вяра да бъде края на една европейска цивилизация ".

Тя съобщи, че много младежи стартират да се заселват в крайградските зони:

„ Но това е типично за крайградските зони, не за обезлюдени селища в Северозападна България или в Родопите. Все по-често стартира да се приказва за този номадски метод на живот . За новите номади, които отиват на село. Там работят в екологично чиста среда - отдалечено. Надявам се тези трендове да продължат, само че те се следят само към огромните градове, с цел да могат тези семейства да се възползват от екологично чиста среда, само че в това време да бъдат покрай услугите, които се дават в огромния град “.

Данните от преброяването на обитаемоте ще послужат за управнически решения на локално и държавно равнище.

„ Това са данни, които ще бъдат в основата на тези политики, които ще се образуват в идващите 10 години. Ако си вършим смешки по време на попълването на самата карта, тези данни стават неизползваеми , утежняват качеството на това което ще излезе като резултати “, сподели за БНР Диана  Янчева - заместник-председател на Националния статистически институт.

Тя съобщи, че според то тава каква е възрастовата конструкция на популацията би могло тава да бъде основа за реакция от местната  власт - да построи повече детски градини, учебни заведения или да концентрира поликлиники с опредени профили на експертите, които ще работят в тях

„ Ако е възрастно популацията, ще наблегнат на вътрешни заболявания – кардиолози Ако има повече деца и младежи, ще акцентира на педиатри, гинеколози. В взаимозависимост то тези профили на популацията по-късно могат да бъдат направени всевъзможни политики “

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР