На 6 май отбелязваме Деня на Храбростта и празника на

...
На 6 май отбелязваме Деня на Храбростта и празника на
Коментари Харесай

Отбелязваме Деня на Храбростта и празника на Българската армия

На 6 май означаваме Деня на Храбростта и празника на Българската войска На 6 май означаваме Деня на Храбростта и празника на Българската войска . Тази година военният Гергьовденски церемониал няма да бъде открит от вертолет МИ -17 с националния байрак, тъй като армията ни не разполага с изправен подобен. Парадът ще стартира с представителните блокове на родовете войски, които ще преминат в церемониален марш по площад „ Княз Александър І ”.

Честването на Деня на Българската войска ще стартира с водосвет на бойните флагове и полагане на венци и цветя пред Паметника на незнайния боец. Тържествата ще продължат с обичайния боен церемониал на площад „ Княз Арександър І ”. Парадът ще стартира с представителните блокове на родовете войски. След тях ще премине авиационната техника и най-после техниката на сухопътните войски и на зенитно ракетните войски.
 
По традиция парадът се открива от вертолет МИ - 17 на Военновъздушни сили,  носещ националния байрак на България.  Сега обаче няма да е по този начин, тъй като нямаме изправен МИ - 17, изясни по време на тренировките за парада генерал-майор Иван Лалов, който тази година командва парада.
 

На площада ще преминат 48 единици съхупътна техника и над хиляда военослужещи.
 
Очаква се в небето над София  да прелетят тройка вертолети във групировка „ чеп ” - лидер МИ - 24 и два водени Кугър, аероплан Спартан, три самолета Пилатус, тройка самолети МиГ-29. Ако прогнозата за неприятно време се сбъдне авиопарадът може да бъде отсрочен.
 
Танкове Т-72, самоходни артилерийски установки, зенитно-ракетни комплекси, гаубици, бронирани машини „ Хамър “, „ Мерцедес “, „ Пустинни котки “ са част от бойната колесна и верижна техника, която жителите и гостите на София ще могат да следят по време на парада. За първи път в парада ще взе участие ретро техника от  Втората международна война, която е била на на въоръжение в Българската войска, а в този момент е общително предоставена от колекционери от цялата страна.-->
 
Освен оркестъра на Националната гвардейска част, за първи път в Гергьовденския парад  ще се включат и оркестрите на типовете въоръжени сили - представителните духови оркестри на Военноморските сили, Сухопътните войски и Военновъздушните сили, Фестивалният боен духов оркестър, представителният отбор на Въоръжените сили.
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР