На 6 февруари блокчейна на Solana претърпя забележително прекъсване с

...
На 6 февруари блокчейна на Solana претърпя забележително прекъсване с
Коментари Харесай

Ето защо мрежата на Solana спря да работи тази седмица

На 6 февруари блокчейна на Solana претърпя удивително спиране с дълготрайност към пет часа, което хвърли светлина върху главните механически провокации в нейната инфраструктура.

Като главен провинен за прекъсването на завършването на блоковете беше разпознат сериозен бъг, което накара инженерните екипи на Solana да проведат задълбочено следствие на случая. Това събитие повдигна въпроси по отношение на надеждността и децентрализацията на мрежата.

Прекъсването произтичаше от бъг във функционалността “LoadedPrograms ” на Solana, която дава отговор за ръководството на кеша за JIT (just-in-time) компилацията на смарт контракти в мрежата.

Този бъг докара до безконечен цикъл на прекомпилиране за съответни стратегии, ситуирани с наследени зареждащи устройства, което на процедура спря работата на мрежата. Ситуацията се утежни от неотдавнашното внедряване на нова система за ръководство на кеша, чиято цел е да понижи дублирането и да увеличи успеваемостта.

Реакцията на Solana беше бърза, като инженерите бързо откриха и приложиха решение в границите на няколко часа. Беше внедрена актуализация на софтуера (v1.17.20), с цел да се забрани потреблението на уязвимите наследени зареждащи устройства, като се понижи рискът от сходни произшествия в бъдеще.

Въпреки че спирането имаше краткотрайно влияние върху пазарната позиция на Solana, което докара до лек спад в цената на нейния локален токен SOL, бързото възобновяване и транспарантното справяне с казуса помогнаха за облекчение на дълготрайните опасения. ю

Това събитие провокира нови полемики по отношение на деликатния баланс сред мащабируемостта, сигурността и децентрализацията в блокчейн мрежите.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР