На 5 януари отбелязваме първия голям християнски празник за годината

...
На 5 януари отбелязваме първия голям християнски празник за годината
Коментари Харесай

Православният свят отбелязва Зимен Кръстовден

На 5 януари означаваме първия огромен християнски празник за годината - Попова Коледа или така наречен Зимен Кръстовден.
Празникът затваря цикъла на " мръсните дни ", които стартират всяка година от 25 декември и не престават до 5 януари.

Според християнството това са дните, в които новороденият Исус Христос към момента не е бил кръстен.

Традиционният празничен обред повелява посредством силата на кръста земята да се почисти от бродещите в некръстеното време същества от отвъдното и да се приготви за кръщението.

Сутринта свещеникът слага кръста в осветената вода, с цел да я покръсти, а след това стартира да обикаля къщите, с цел да ги поръси с китка босилек. Ако китката замръзне, годината ще бъде плодородна. Вярва се, че по този метод се прогонват заболяванията от домовете.

Вярва се още, че на Зимен Кръстовден птиците и животните проговарят с човешки глас, а всички реки и потоци стопират да текат за момент, с цел да се пречистят и потекат още веднъж.

Наричан още Водокръщи, този ден е първия от поредност водни обреди, които по начало са доста сходни. Вторият и третият са Йордановден и Ивановден, чиито " водни имена " тук-там се назовават мъжка Водица и женска Водица.

Смята се, че в нощта на Зимния Кръстовден против Йордановден, небето се отваря, само че единствено праведните могат да го видят и пожелаят ли си нещо - ще се сбъдне.

На Попова Коледа имен ден честват Кръстьо, Кръстана и техните производни имена.

С тържествени богослужения православната черква през днешния ден се приготвя за отбелязването на утрешния огромен празник Богоявление. В навечерието му в храмовете се прави и един от двата велики водосвета, свързани с кръщението на Иисус Христос във водите на река Йордан.

Великият водосвет е спомен за Христовото Кръщение и освещаването на естеството на водата посредством потапянето в нея на въплътения Бог.

Велик водосвет се прави единствено два пъти в годината: на празника Богоявление и през днешния ден в навечерието му - на Водици. Тази църковна традиция е от XII век.

Великият водосвет е измежду най-тържествените църковни последования и се отслужва в храмовете след светата литургия. Богослужението събира доста вярващи, които още през днешния ден ще отнесат по домовете си осветена богоявленска вода.

За Водици църквата е открила непоколебим пост.

КЛЮЧОВИ ДУМИ
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР