“Доверието в изборите целенасочено или глуповато се руши от политическите

...
“Доверието в изборите целенасочено или глуповато се руши от политическите
Коментари Харесай

Ивилина Алексиева-Робинсън: Доверието в изборите целенасочено или глуповато се руши от политическите сили

“Доверието в изборите целеустремено или глуповато се разрушава от политическите сили. Ние виждаме едни избори постоянно придружени сигнали от опълчване - на изборни технологии, комисии, членове. Това разрушава доверието в изборния развой ”. Така някогашният ръководител на Централната изборна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева-Робинсън разяснява в предаването “Кой приказва ” по Дарик сложното намиране на фрагменти, които да вземат участие изборния развой в Секционните изборни комисии по места.

“Политиците ни се стараят да разрушат доверието и в себе си като способни субекти, които да превеждат смислени политики. Вместо политически тези и хрумвания, ние постоянно чуваме опълчване на махленско равнище ”, сподели тя.

Според Ивилина Алексиева-Робинсън на равнище ЦИК администрацията е готова, само че не по този начин стои въпросът с главното звено за производство на избори. Хората в секционните изборни комисии са едва готови.

“Причините за това са две - интегритетът, нравствените качества на членовете и познанията и високата отговорност за осъществяване на дилемите ”, изясни някогашният ръководител на ЦИК.

Тя напомни, че членовете в СИК се оферират от назначават от парламентарно показаните политическите сили, които обаче бягат да носят отговорност за тях по-късно.

Ивилина Алексиева-Робинсън акцентира, че по места в СИК има хора, които признават, че са необразовани, не познават изборните правила. От друга страна образованията за осъществяване на избори не са задоволително ясни и задълбочени и ЦИК е дебитор за това.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР