На 5 май ще се проведе балотаж на президентските избори

...
На 5 май ще се проведе балотаж на президентските избори
Коментари Харесай

Македония пред съдбоносен избор за президент

На 5 май ще се организира балотаж на президентските избори в Северна Македония, защото нито един от тримата претенденти не получи нужното за спечелването на конкуренцията болшинство.
Според окончателните резултати, оповестени от Държавната изборна комисия (ДИК) на Република Северна Македония, претендентът на ръководещата партия СДСМ Стево Пендаровски и претендентът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова отиват на втори тур в конкуренцията за президент на страната. Кандидатът на Алиансът за албанците, Блерим Река, изостана от конкуренцията със забележителна разлика.
Според последните данни за изборната интензивност, оповестени от Избирателната комисия, в първия тур на президентските избори тя е била 41,82%, или 755 816 дали своят вот. Кандидатът на ръководещата коалиция Стево Пендаровски завоюва 44,47% от гласовете. Кандидатът на опозицията, подсилен от ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силяновска-Давкова получи 44,32 % от гласовете. На вторият тур от президентските избори гласовете на албанците ще имат решаващо значение накъде ще наклонят везните, съобщи БГНЕС.
Съгласно актуалните конституционни правила за президент, на втория тур ще бъде определен претендентът, който завоюва болшинството от гласовете, в случай че повече от 40% от записаните гласоподаватели се явят в изборните секции, т.е. 723 253 гласоподаватели. Право на глас имат 1 808 131 души. Вторият кръг на гласоподаване се организира в границите на 14 дни от края на първия кръг на гласоподаване, в този случай на 5 май. Ако във втория кръг нито един от двамата претенденти не е получил нужния брой гласове, цялата изборна процедура се повтаря. В случай, че на изборите на 5 май гласоподават по-малко от 40%, за краткотрайно изпълняващ активността на президент на страната ще бъде назначен ръководителят на Народното събрание Талат Джафери.
Македонският министър председател Зоран Заев разгласи, че в страната ще има предварителни парламентарни избори, в случай че конституционното броене за втория тур на президентските избори не бъде реализирано на 5 май или в случай че изборите бъдат изгубени от подкрепяния от властта претендент за президент Стево Пендаровски.
Това са 6-ти президентски избори от оповестяването на независимостта на Македония. Досега президенти са били Киро Глигоров /1991-1999/, Борис Трайковски /1999-2004/, Бранко Цървенковски /2004-2009/ и Георге Иванов /2009-2019/.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР