На 5-6 май ще достигнем пика на заразата. Това прогнозира

...
На 5-6 май ще достигнем пика на заразата. Това прогнозира
Коментари Харесай

Проф. Аргирова с нова и мрачна прогноза за пика на коронавируса у нас

На 5-6 май ще достигнем пика на болестта. Това предвижда проф. Радка Аргирова, вирусолог, член на Медицинския експертен съвет към Министерски съвет.

Тя изясни, че изчисленията ѝ са такива, тъй като позволява по Цветница и Великден хората да си разрешат да се съберат с най-близките си и поради това към 30-ина дни по-късно ще е пикът. Проф. Аргирова изрази вяра климатичното стопляне да ни помогне в битката с ковид.

Според нея в България сюжетът на развиване на коронавирусната болест се развива много друго от следеното в Италия и Испания.

Проф. Аргирова изясни пред БНР, че с тестването на 1000 души, които работят на първа линия против болестта, се цели да се разбере какъв е обсегът на епидемията: "Това проучване ще ни покаже хората, които са се срещали с вируса и имат построени антитела, те към този момент могат да се грижат за хора с Covid-19 и да се връщат последователно на работните си места ".

Според нея за доста хора ще е успокоително да си създадат бърз тест за съществуване на коронавирусна зараза и уточни, че цената на такова проучване е от порядъка на 25-30 лв.. "Ако открият, че имат антитела, ще могат да се върнат умерено на работа, а в случай че нямат - ще бъдат още по-внимателни ".

Тя изясни, че е вярно да се третират членовете на едно домакинство като инфектирани с ковид, в случай че един от тях е дал позитивен резултат на тест.

Проф. Аргирова беше безапелационна, че ограниченията са строги, с цел да се попречи на разпространяването на болестта:

"Ако се разхлабят ограниченията и стартират едни всеобщи мероприятия, доста е допустимо остатъкът от вируса, недоубитият вирус да продължи да се популяризира и да тръгнем към нова зараза ".

Тя подчертава, че внезапността и невидимото проваляне, което не се появява в първите дни след заразяването, са присъщи за новия ковид, "защото в случай че се демонстрираше, човек ще се почувства зле, ще си легне у дома и няма да върви на никое място и няма да болести никого, а и ще вземе ограничения по-рано ".

По думите на вирусоложката коронавирусът Covid-19 е извънредно устойчив спрямо другите вируси, само че е с типична устойчивост за коронавирусите.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР