На 30 000 лева е оценен живота на един народен

...
На 30 000 лева е оценен живота на един народен
Коментари Харесай

ТЪНКИ СМЕТКИ: Животът на един депутат струва точно... 30 бона! При смърт след битова злополука семейството ще вземе 15 000 лева

На 30 000 лв. е оценен живота на един депутат. Това излиза наяве от социална поръчка, пусната от администрацията на Народно събрание за застраховка на 24-те депутати. Цялата стойност на контракта е за малко над 40 000 лв., макар че от Народното събрание бяха заложили доста по-голяма пределна цена – 60 000 лв..

Вече има определена и компания победител. Така при гибел след инфаркт или инсулта при осъществяване на служебните отговорности, фамилията на депутата ще получи 30 000 лв. застрахователна награда. Същата сума е планувана и за гибел след злополука или пък набези. При кончина след общо заболяване или при битова и трудова акцидент сумата е на половина – 15 000 лв.. При загуба на работоспособност, депутатите ще получат % от 15 до 30 000 лв.. В взаимозависимост от болестта и самия % увреждания в ТЕЛК решението.

При краткотрайна загуба на работоспособност водещо е срокът – дали до 30, 60 или над 60 дни. Застраховката е за всички събития без значение на възрастта на народните представители, дали имат хронични или минали болести. Ако даден народен представител е претърпял акцидент през интервала на застраховката, само че в резултат е умрял до 1 година по-късно, неговото семейство също ще получи обезщетение от застрахователя.

Иначе през 2021 година, която бе наситена с политически събития поради извършените три подред вота, работиха три състава на Народно събрание. До края на март своя мандат довърши 44-то Народно събрание, от 15 април до 11 май пък бе ред на 45-тия парламент, по-късно от 21 юли до 15 септември работи 46-то Народно събрание. Действащото 47-мо Народно събрание стартира да действа действително след 8 декември, написа в. " Монитор ".

Така все още най-дълго са работили през 2021 година депутати от 46-я парламент, които са провели съвещания в 12 пленарни седмици. На второ място се подрежда 44-то Народно събрание с цели 9. Най-кратко са работили депутати от 45-тия парламент с цели 4 пленарни седмици. Също толкоз има и актуалното Народно събрание, което обаче е целесъобразно поради обстоятелството, че те са навъртяни в рамките единствено на последния месец от годината. Така през цялата 2021-ва депутатите са работили тъкмо 29 седмици, което се равнява на тъкмо 68 съвещания, като към 18 са минали в парламентарен надзор. Най-голямото достижение на 45-то Народно събрание бе измененията в Изборния кодекс, а в 46-то актуализацията на бюджета, както и прехвърлянето на Бюрото по отбрана от прокуратурата в правосъдното министерство. Целта – да се понижат малко пълномощия на основния прокурор Иван Гешев, защото се оказа, че бюрото има и полицейски функционалности и дублира част от функционалностите на НСО. През миналата година бюджетът на Народно събрание възлизаше на 83 млн.лева., като към 26 млн. лв. от тях за разноски за заплати, а към 12 млн. за прехрана. Отчетите до края на септември - дотогава са оповестени на уеб страницата на Народно събрание - демонстрират, че за заплати са изразходвани близо 12 млн.лева. Все още не са подготвени докладите за осъществяването на бюджета за последното тримесечие на годината.

Парламентарните чиновници ще имат право на периодически медицински прегледи, за което от Народно събрание залагат към 75 000 лв. без Данък добавена стойност. Такава социална поръчка е пуснало Народното събрание. Тя ще засегне 566 служители от парламентарната администрация в София – 368 дами и 198 мъже, както и и 55 чиновници от почивната база във Велинград. Договорът, който ще подписа Народно събрание е за 1 година.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР