На 29 юни се отбелязва Националният ден на безопасността на

...
На 29 юни се отбелязва Националният ден на безопасността на
Коментари Харесай

Национален ден на безопасността на движението по пътищата



На 29 юни се отбелязва Националният ден на сигурността на придвижването по пътищата. Инициативата е на Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “.

Темата разяснява в “Нашият ден “ инж. Богдан Милчев от Института по пътна сигурност:

“Това, което виждаме в България сега, е безусловно извратена история на този ден – раздаваме флаери по бензиностанциите, вървим по детските градини като клоуни. Не че не би трябвало да има акции, само че считам, че концепцията, когато предложихме този ден, беше точно това – ден на равносметка. Не ден, в който просто да надуваме фанфари. "

Равносметката от 2019 година

" Статистиката демонстрира, че България се оправя извънредно добре с пътно-транспортния травматизъм.

Трябва да отчетем това, че през последните две години придвижването беше мощно лимитирано по отношение на пандемията.

Смятам, че статистиката и чувството на хората са две разнообразни неща. Когато сме на пътя, не се усещаме по-защитени и по-сигурни. Пътуването ни не е по-приятно, макар милиардите, които се изсипват в инфраструктурата.

Това, което установяваме в последните години, е, че държавните институции възприемат пътната сигурност като досадно служебно обвързване и се сещат за нея единствено когато медиите извадят на напред във времето някоя тежка злополука.

Няма водачество в пътната сигурност, което да ни поведе и покаже пътя, по който би трябвало да вървим. Всичко е стихийно и кампанийно.

От Института за пътна сигурност настояваме от идващото държавно управление да бъде направена Пътна карта за развиването на пътната сигурност в кратковременен стадий. И да бъдат доста тъкмо и ясно написани уговорките на всички 11 институции, които имат обвързване по Закона за придвижване по пътищата в пътната сигурност – кой, по кое време и какво би трябвало да свърши, с цел да стигне до Визия “Нула “ – нула жертви на пътя.

Тук към този момент приказваме за напълно нова философия. Да преобърнем мисленето си. Ако сега всички старания са ориентирани към това – да променяме индивида, да го наказваме, глобяваме и направляваме, то във Визия “Нула “ напъните са ориентирани към това да променим средата. И тогава индивидът, попаднал в изменена среда, ще промени държанието си. Но това схващане би трябвало да залегне и в нормативните документи.

Скептичен съм, че нещо ще се промени. Дори при очакванията, които имахме с новото държавно управление. "

Чуйте Богдан Милчев от звуковия файл.



Темата разяснява в “Нашият ден “ Алекси Кесяков , специалист по пътна сигурност:

“Първо, би трябвало да оценим, че пътно-транспортната система е една комплицирана, многофакторна, отворена система и е социално-техническа. Защото вземат участие хора и машини. И е с извънредно висока смъртност. Ако я приравним по отношение на смъртността по пътищата, въздушното придвижване, то всяка година 5000 самолета с 250 души на борда трябваше да падат и да умират.

И тъй като постоянно се съпоставяме с Европа, с другите страни би трябвало да кажем, че ситуацията, в което се намираме, е отражение на положението на главните фактори, определящи сигурността на придвижването.

А това е – държанието на хората, положението на инфраструктурата, положението на автомобилния парк и не на последно място, качеството на оказаната помощ след пътно-транспортните катастрофи.

В този ден всички, които участваме в придвижването, би трябвало да знаем, че всичко зависи от нашето държание.

Днес, в този ден, инфраструктурата няма да се промени въобще, контролната система ще бъде същата, автомобилът, който караме, ще бъде същият. Единственото, което може да внесе смяна, е нашето отношение към казуса сигурност.

Подготовката на индивида за безвредно пътешестване стартира от първото пътешестване. Как в фамилията ще научим детето да си поставя колана, да бъде в седалката, това е неговото място. Как ще го научим да се пази от заплахите в придвижването към детската градина, учебното заведение и други. "

Чуйте Алекси Кесяков в звуковия файл.
Снимки: БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР