На 27 септември Съветът на директорите на Държавна консолидационна компания

...
На 27 септември Съветът на директорите на Държавна консолидационна компания
Коментари Харесай

Спестени милиони, цени под себестойност и спасен кашкавал: Защо освободиха шефа на "Ел Би Булгарикум"?

" На 27 септември Съветът на шефовете на Държавна консолидационна компания се събира и взема решение Борда на " Ел Би Булгарикум " да бъде освободен и да бъде назначен нов Съвет на шефовете на млекопреработвателната компания. Изпълнителният шеф в късния следобяд влезе при мен същия ден, връчи ми протокола от съвещанието, срещна ме с новите сътрудници, аз ги поканих, организирахме един диалог, след което се срещнах с протокола и там не попадаха безусловно никакви претекстове. "

Това разяснява в „ Тази заран “ Владимир Русев - към този момент някогашен изпълнителен шеф на държавната  " Ел Би Булгарикум ", който заемаше поста седем месеца.  

Войната за държавната млекопреработвателна компания се разраства

„ Бяхме петима членове на Борда на шефовете и петимата ни няма. Има нов ръб от трима шефове, съставът е понижен. Няма безусловно никакви претекстове. Само за седем месеца с нашите решения и нашите дейности сме икономисали на сдружението към 3,5 млн. лв. спомагателни разноски. Дружеството е на облага с доста добра финансова кондиция, резултатът за първото тримесечие беше облага от 1,2 млн. лв.. След намаляването на цените, след въведените оптимизации и влизането в 135 търговски обекта в цяла България - сдружението излезе на облага от 1,5 млн. лв.. Вярвам, че и за третото тримесечие резултатът също ще бъде позитивен – надграждащ “, изясни Владимир Русев.

В известието на Държавната консолидационна компания се споделя, че има обосновано съмнение за осъществяване на недобросъвестни дейности и непълен надзор при ръководство на сдружението от негова страна.

Той уточни, че сдружението ще се опита да усъвършенства изискванията даже в огромните вериги

„ Има един пуснат сигнал против мен от чиновник на " Ел Би Булгарикум ". Срещу този чиновник аз започнах дейности, тъй като го уличих неколкократно в осъществяване на непозволени дейности през август, в това число и даване на документи с погрешна информация, формирани от този чиновник, към изпълнителния шеф за автограф и за одобряване. Този чиновник извършва юридически функционалности в компанията, има значима позиция. На 4 септември желаех писмени пояснения от него за тези непозволени дейности. На 6 септември той излиза в дълъг болничен и на 11 септември пуска сигнал против мен, обвързван с правомерността “, разяснява Владимир Русев.

„ По този сигнал аз съм внесъл в Инспекцията по труда безусловно всички документи. Инспекцията по труда излезе със мнение, че този чиновник може да мъде уволнен дисциплинарно макар отбраната от болничния. Аз този чиновник щях да го уволня на 28 септември, а на 27-и бяхме освободени “, уточни още той.

Бившият изпълнителен шеф на държавната млекопреработвателна компания " Ел Би Булгарикум " изясни, че служителят е правил систематични нарушавания и е желал да се облагодетелства в своя персонална изгода.

„ На лична глава този чиновник е дал персонално документи на счетоводството, фактури, възнаграждение на външни адвокатски сдружения – за външни услуги, без одобрен контракт и размер. Това са няколко контракта за правни услуги – към 10 000 лв. “, разяснява Русев.

Проверка на bTV в два хипермаркета сподели, че там млечните артикули на държавния млекопреработвател към момента са по-скъпи

Сигналът от служителя е изпратен в това число до ДАНС, КПКОМПИ, всички органи на страната за дейностите на Владимир Русев.

В него е разказано, че два пъти са свалени цените на продуктите с 20%, без данни за такава опция.

„ На 7 април има съвещание на Съвета на шефовете, на което съвещание беше поканен финансовият шеф, който направи просторен отчет и срещна Съвета на шефовете на компанията с политиката за трайно понижение на цените “, изясни Владимир Русев.

Според анализите продуктите са продавани под себестойността, съгласно някогашния шеф данните са манипулирани, а за интервала е изчислено, че цената на продуктите е над себестойност.

Николай Маринов и Владимир Русев спориха за цената на доставката на мляко от Унгария

„ А тези дейности бяха подхванати, с цел да се избави сдружението от доста огромна загуба. Свръхдоставките на мляко доведоха до свъхпроизводство. За два месеца са създадени към 70 тона кашкавал. При реализация към 6-7 тона на месец, ние трябваше една година да го продаваме този кашкавал. Спестени са към 2,5 млн. лв. загуби за сдружението. Реализирахме този кашкавал три пъти по-бързо и със 17-18% понижих цените и общо към 40%. Това понижение донесе единствено изгоди. 30 тона от този кашкавал може би щеше да бъде бракуван “, изясни още Владимир Русев.

Оптимизацията на производството докара до намаление на цените

Комисия за защита на конкуренцията ревизира двете млекопреработвателни асоциации в България са в картелно съглашение.

„ Когато всички увеличавахме цените, ние ги намалихме “, изясни още Русев.

Бившият шеф на компанията се надява рокадата да няма никакъв политически темперамент. Той обмисля да заведе и дело.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР