На 26 юни 2023г. Софийският административен съд отхвърли поредната от

...
На 26 юни 2023г. Софийският административен съд отхвърли поредната от
Коментари Харесай

Зелените загубиха поредното дело за АМ Струма

На 26 юни 2023г. Софийският административен съд отхвърли следващата от деветте жалби на Андрей Ковачев, някогашен основен консултант на Борислав Сандов в Министерство на околната среда и водите, и еколога-активист Димитър Василев против довършването на Автомагистрала Струма през Кресненското дефиле.

Делото, заведено от зелените, е за това, че Регионалната ревизия по околната среда и водите-Благоевград е отказала настояването на еколозите Оценката за влияние върху околната среда(ОВОС) на Автомагистрала Струма да бъде оповестена за невалидна.

Зелените настояват, че Оценка на въздействието върху околната среда е изминал на 19 октомври 2022г.

От съвсем година специалисти, министри, адвокати и представители на неправителствени организации и държавни институции неведнъж обясняваха, че Оценка на въздействието върху околната среда на Автомагистрала Струма през Кресненското дефиле има деяние до 23 май 2023г.

Оценката е оповестена на 19 октомври 2017г., със период на деяние 5 години. Тя обаче е обжалвана от зелените.

На 23 май 2018 година съдът отхвърля жалбата и от тази дата документа влиза в действие и тече 5 годишният период за неговото деяние. Това значи, че в случай че до датата 23 май 2023г. не стартира реализацията на плана за създаване на Автомагистрала Струма, то оценката автоматизирано се приключва, тъй като е изтекла валидността й.

На 16 май тази година служебният министър на районното развиване Иван Шишков направи първа копка на пътен възел Кресна, част от Автомагистрала Струма. Старта на строителството значи, че  ОВОС  към този момент е неопределен и е годен до довеждане докрай на Автомагистрала Струма.

Зелените, които от над 20 години лобират за швейцарска компания, която желае да строи 15-километров тунел с две тръби, реагираха истерично на почналото строителство. На няколко пъти се пробваха да създадат митинги, само че на тях с изключение на десетина еколога, двама-трима притежатели на противозаконни заведения за хранене в дефилето и няколко рафтъри, никой различен локален не отиде. Дори в противен случай.

Преди дни жителите на обитаемоте места в региона на Кресненското дефиле, предизвикани от изказванията на зелените и някои медии, че локалните са срещу Автомагистрала Струма да минава през Дефилето, внесоха подписка в Министерски съвет в поддръжка довършването на автомагистралата.

Само за три бяха събрани над 3000 подписа. Гражданската им интензивност е подбудена от обстоятелството, че в района няма семейство,което да не познава умрял или потърпевш от произшествия. Само за 14 години по Е-79 в този регион са починали 72 индивида, а тежко ранените са над 400.

Последният случай е от преди няколко дни, когато почина 60-годишна учителка от Симитли, която отивала да връчва свидетелства на възпитаници.

С решението си съдът с изключение на, че отхвърля жалбата като неоснователна, осъжда Андрей Ковачев и Димитър Василев да заплатят 1500 разходи по делото.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР