На 26 и 27 февруари Малка Театрална Компания гостува в

...
На 26 и 27 февруари Малка Театрална Компания гостува в
Коментари Харесай

Островът на съкровищата v1.0 – виртуално-театрално преживяване от ново поколение

На 26 и 27 февруари Малка Театрална Компания гостува в Младежки спектакъл „ Николай Бинев” със спектакъла „ Островът на съкровищата v1.0”.

Представлението комбинира класическо театрално деяние с високите технологии за смесена и виртуална действителност по метод, който е новаторски в международен мащаб. Спектакълът е основан на класическия разказ на Робърт Луис Стивънсън „ Островът на съкровищата” и е първата част от виртуално-театрална трилогия, по която Малка Театрална Компания работи. Специални очила за добавена действителност, обезпечени от компанията, смесват виртуални и физически обекти онлайн пред погледа на публиката. Така феновете могат да проследят по какъв начин артисти, кукли и 3D анимации се преплитат по един нов и въздействащ метод.

Новият сценичен формат, създаден от компанията, разрешава спектакълът да се развива на правилото на софтуерните артикули – с периодически усъвършенствания на образно и програмно равнище. Нови декори, подиуми и герои ще бъдат добавяни през идващите месеци, а по време на представленията в Младежки спектакъл на 26 и 27 февруари софийската аудитория ще има удоволствието да се наслаждения на подобренията, върху които екипът работи сега. Представленията през двата дни са от 17:00 и 19:30 часа. Билетите са към този момент в продажба - онлайн и на касите на Младежки спектакъл.

За новаторския си метод при работата по „ Островът на съкровищата v1.0” Малка Театрална Компания е номинирана в състезанието Наградите на БАИТ за 2018 година в категорията „ Компания-новатор в потребление на авангардни ИКТ решения”. Победителите в състезанието следва да бъдат оповестени по-късно този месец.

Режисьор на това виртуално-театрално премеждие е Емил Йорданов. Творческият екип на плана включва както изгряващи актьори като Александър Митев, по този начин и одобрени създатели като композитора Георги Стрезов. Техническите нововъведения в спектакъла са дело на Любомир Русев от „ Сандбокс “, а 3D дизайнът - на Арто Чивиджиян.

Началото на плана е сложено преди две години. Следват доста изследвания и на практика опити, в които екипът съумява да комбинира технологиите за AR и VR (Augmented Reality and Virtual Reality) и да откри тяхното театрално приложение в този първи по рода си виртуален спектакъл.

Техническите провокации не са малко, само че концепциите и напъните на компанията са оценени високо и тя печели съфинансиране от Програма Култура на Община Габрово за реализация на спектакъла. Партньори в този план са „ Сандбокс “ и Музей Дом на Хумора и сатирата, а премиерата на „ Островът на съкровищата v1.0” бе сполучливо осъществена на 28 октомври 2018 година в Габрово.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР