На 23 февруари в София ще прозвучи за пръв път

...
На 23 февруари в София ще прозвучи за пръв път
Коментари Харесай

Украинска рапсодия ще има световна премиера в София

На 23 февруари в София ще прозвучи за пръв път Украинска рапсодия за пиано и оркестър от Александър Розенблат, оповестяват от Софийската филхармония. Световната премиера е с присъединяване на българския диригент Кристиан Александров, който развива кариерата си в Канада, и обичания пианист Людмил Ангелов. Освен новото произведение, те ще показват в зала " България " и Вариации по тематика на Паганини за пиано и оркестър от Витолд Лютославски. Във втората част на вечерта ще прозвучи Симфония №11 от Дмитрий Шостакович.

“Удивително красивите и жизнерадостни украински мелодии постоянно са привличали вниманието ми и са вдъхновявали желанието ми да пофантазирам с тях. Първите скици на " Украинска рапсодия "  са направени преди 6-7 години. А неуместната и трагична политическа ситуация след 24 февруари 2022 година ме подтикна и за няколко месеца приключих работата си ", споделя съветският композитор. " Дълбоко съм уверен, че когато пушките приказват, музите освен мълчат, а и " крещят ", тъй като единствено културата оправдава наличието на индивида като тип на нашата планета ", споделя Александър Розенблат за своята творба.

Маестро Кристиан Александров е музикален шеф и основен диригент на симфоничния оркестър Kindred Spirits в Торонто (Канада), музикален шеф на Международната Музикална Академия в Торонто, артистичен шеф на Фестивала за Съвременна Музика в Маркам (Канада) и артистичен шеф на Международния Музикален Конкурс в Торонто. Работил е с Шарл Дютоа, Густав Майер, Марин Алсоп, Хелмут Рилинг, Джон Морис Ръсел, Нурхан Арман, и Дейвид Аглер и други Кристиан Александров е дирижирал канадски и международни министър председатели на нови произведения от Джон Уилямс, Гари Кулеша, Брайън Кърънт, Лариса Кузменко, Даниел Фридман, Кевин Лау, Джеймс Кембъл, Константин Каравасилис, Хедър Шмит, Чан Уинг-Уа, Уернер Чан, Ерик Крийм. През 2017 година Александров дирижира разпродаден концерт в 3200-местния Център за театрални изкуства " Сони "  в Торонто с произведения от композитора – притежател на " Оскар " А. Р. Рахман.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР