На 19 ноември директорът на Софияплан арх. Любо Георгиев напусна

...
На 19 ноември директорът на Софияплан арх. Любо Георгиев напусна
Коментари Харесай

Разпадането на "Софияплан"

На 19 ноември шефът на " Софияплан " арх. Любо Георгиев напусна сдружението за разбори и стратегическо обмисляне, което управляваше четири години и половина. Почти целият му екип също ще последва неговия образец. Така съвсем нищо от до момента съществуващото общинско дружество няма да остане.

Пред " Капитал " арх. Георгиев, че ще предложи за краткотрайно изпълняващ длъжността шеф колежката си арх. Жоржета Рафаилова, която по думите му има богат опит в сферата и е взела участие в създаването на Общия организационен проект на София. Но ориста на самото " Софияплан " виси на косъм.

Причината за всеобщите оставки е ненапълно протестна - това лято, евентуално в опит да откри " провинен " за провалените си планове. А отговорът на " Софияплан " беше, че работата на сдружението е да проучва и предлага, само че не да извършва, защото не разполага с правните, административни и финансови принадлежности за това. Изпълнението зависи от общината, а огромна част от направените тактики, проекти и решения, предлагани от предприятието, не са били изпълнени от кметството, аргументира се тогава арх. Георгиев и разгласи, че ще подаде оставка. Причината да напусне в този момент е, че екипът преди малко приключи работа по изработването на " през идващия програмен интервал. Какви планове са планувани вижте.

Зад всичко това пролича, че ръководещите града са подготвени да " изгонят " тези, които не ги показват в блестяща светлина.
Реклама Бъдещето на " Софияплан "
След като арх. Жоржета Рафаилова бъде препоръчана за краткотрайно изпълняваща длъжността, кметът на София би трябвало да утвърди това и общината да провежда конкурс за позицията. " Надявам се да го създадат, тъй като има образци с общински предприятия, които се ръководят от краткотрайно изпълняващи шефове по пет години. За страдание това е неприятна процедура, тъй като краткотрайните шефове не са завоюва позицията с стратегия и нормално се опасяват да подхващат по-смели стъпки ", споделя арх. Георгиев.

Въпросът е какво ще стане със " Софияплан " по-късно. За общината би трябвало да е значимо да разчита на сходно дружество, с цел да може да има изчерпателен и справедлив взор за развиването на града и на тази база да подхваща разнообразни стъпки. Така да вземем за пример за дотъкмяване остават построяването на Зеления кръг, както и Стратегията за спорт, които се чака да бъдат подготвени преди Коледните празници. Но би било много мъчно да се сътвори " ново " сдружение, което този път има за цел и да координира реализирането на тактиките, които изготвя - каквато е последната воля на СОС. Най-малкото за това ще би трябвало сериозен потенциал от хора и средства.

" Софияплан " оставя зад себе си доста количество данни, разбори и тактики - всички те обществено налични, което е необичайност за Столичната община. Такива са да вземем за пример " " и " ". От средата на октомври предприятието отвори и данните, с които работи.

Арх. Георгиев споделя, че ще продължи да се занимава с сходна активност дружно с тази част от екипа, която напуща, само че ще работи за други градове в страната или чужбина. Това включва работа по европроекти, проучвания, свързани с градското развиване. " Целим да запазим тази синергия, която имаме, като предоставяме тези услуги и към този момент сме провели диалози с евентуални такива страни ", разяснява той за " Капитал ".
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР