На 18 ноември (петък) 2022 г. заедно със седмичния брой

...
На 18 ноември (петък) 2022 г. заедно със седмичния брой
Коментари Харесай

Най-големите компании в Пловдив: Ускорение след пандемията

На 18 ноември (петък) 2022 година дружно със седмичния брой на " Капитал " ще се популяризира и специфичното издание от поредицата " Капитал Градове ", отдадено на област Пловдив.На 24 ноември (четвъртък) 2022 година ще се организира събитието.Присъствието на събитието е гратис, само че е нужна предварителна регистрация, която може да извършите на. Приходите на стоте най-големи компании в област Пловдив порастват с 26% през 2021 година и доближават общо 16.1 милиарда лева Лидер е търговецът на едро с цигари " Табако трейд ", който дружно с другите две компании от групата си в челната стотица записва оборот от 1.6 милиарда лева Търговията продължава да бъде водещият бранш в локалната стопанска система, само че преработващата индустрия набира скорост.
След няколко години на по-скромен напредък с едноцифрени темпове водещите компании област Пловдив още веднъж форсират бързо. В следпандемичната 2021 година, през която стопанската система растеше с най-бурния ритъм от 90-те години насам, локалният бизнес също се засилва - приходите на водещите компании в региона доближават 16.1 милиарда лева, като порастват с 26.05% по отношение на 2020 година

Дори и този мощен резултат обаче остава под достижението на. Обяснението е просто - до момента в който в националния топ 100 скочилите в световен мащаб цени имат огромна роля в, само че също по този начин и, и, измежду водещите 100 на област Пловдив фирмите от тези браншове са осезаемо по-слабо показани.
Реклама
Една трета от стоте национални корпоративни колоса са с активност в секторите на горивата и енергетиката, само че измежду най-големите бизнеси, регистрирани в Пловдивско, има едвам четири от тези два дяла на стопанската система - две сдружения от петролната група " Инса " на Георги Самуилов и две от групата на австрийската EVN. Търговията - все по този начин водеща Макар че през последните години Пловдив и районът все по-отчетливо се декларират на картата на България като индустриален център, и през 2021 година търговията продължава да бъде водещият бранш в локалната стопанска система - и като брой компании, и във връзка с съвкупните им доходи.

Малко над 36% от 40-те хиляди компании в региона са с активност в тази сфера, а сумарният им оборот от 13.3 милиарда лева образува същия дял от общия размер доходи на локалния бизнес. Съотношението се придвижва съвсем без смяна и в картината на водещите 100 сдружения в района - 32 от тях са търговци на едро или дребно, а съвкупният им оборот от 5.2 милиарда лева способства за 32.6% от общите доходи в челната стотица.
Автор: Капитал
Ускорението на преработващата индустрия в региона обаче е очевидно - с общи доходи от 12.7 милиарда лева фирмите от бранша са на близко разстояние от търговците. Малко по-фокусиран взор демонстрира, че в челната стотица растежът на приходите единствено на 17-те компании от бранш " Машини " да вземем за пример е съвсем 40% през 2021 година спрямо 28% покачване в оборотите на 32-та търговеца.
Реклама

По отношение на броя чиновници пък в локалните преработващи предприятия са заети 66.5 хиляди души по отношение на 43.6 хиляди работещи в търговията. Тук обаче влизат необятен набор компании - от машиностроители, през разнообразни предприятия с активност в химическата промишленост, до производители на храни и питиета. Познати водачи - от години върхът е окупиран от търговеца на едро с цигари " Табако трейд " . Компанията на дългогодишните участници на цигарения пазар Димитър Вълчев (бивш митничар), Ангел Пепелешев (собственик и на хотели в Слънчев бряг) и Цветан Христевски дистрибутира продуктите на British American Tobacco, Japan Tobacco International, Imperial Tobacco и Karelia. През 2021 година приходите й порастват с 9% до съвсем 930 млн. лева Част от групата са заемащите надлежно 9-о и 15-о място в класацията " Табако венчърс " и " Табако трейд Пловдив ", като в последната сътрудник на тримата е и Генчо Генов. Трите компании имат общи доходи 1.6 милиарда лева за 2021 година, а съвкупната им облага е 11.2 млн. лева
Автор: Капитал
На втора позиция се изкачва миналогодишният номер 3 " Инса ойл " . Компанията на Георги Самуилов, която внася горива от Русия и отчасти преработва в Раковски, бележи скок на приходите си с 62.5% до 925.8 млн. лева, а облагата доближава 17.7 млн. лева по отношение на 14.9 млн. лева година по-рано. В челната стотица попадат и още четири сдружения на Самуилов - търговците " Инса газ " (65), " Севи ойл " ( 66) и " Петрол енерджи " (49), както и в топ 100 на региона тази година. В нейните активи е петролна складова база в Русе с терминали за обслужване на железопътен, авто и речен превоз. Общият оборот на петте компании е 1.8 милиарда лева, а сумарната облага е 136.2 млн. лева
КЦМ регистрира и обичайно мощно първо полугодие на 2022 година, въпреки към този момент да има сигнали за намаление на търсенето Фотограф: Цветелина Белутова
На трето място остава единственият производител на цинк и олово в страната КЦМ , който през последните няколко години заемаше втората позиция. Въпреки краткотрайните спирания на работа поради повишаването на електрическата енергия през 2021 година металургичният комбинат съумява да резервира постоянни размери на производството и Растящите разноски обаче водят до чиста загуба 4.4 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР