На 14 май 2024 г. от 16:00 ч. в зала

...
На 14 май 2024 г. от 16:00 ч. в зала
Коментари Харесай

„Атлантическият кодекс“ на Леонардо да Винчи в София на 14 май 2024 г.

На 14 май 2024 година от 16:00 ч. в зала „ Марин Дринов “ на Българска академия на науките в София, Посолството на Италия в София, Италианският културен институт, Българската академия на науките и Българската организация за вложения провеждат конференция на монсеньор Франческо Браски, лекар на науките на миланската библиотека „ Амброзиана “, на тематика: „ Атлантическият Кодекс, удостоверение за живота на Леонардо – многостранен и сложен разум и талант “.

Атлантическият кодекс е най-голямата съществуваща сбирка от достоверни ръкописи и рисунки на Леонардо да Винчи, състояща се от 1119 листове хартия. Да наблюдаваш един от листовете на Леонардо е като да се потопиш в ателието на гения и по някакъв метод в съзнанието му. Неговият живот на художник, академик и инженер е показан в тази невероятна сбирка, която обгръща доста просторен интервал от време: от 1478 година, когато Леонардо към момента работи в родната си Тоскана, до 1519 година, когато умира във Франция. Листовете засягат разнородни тематики: от механика до хидравлика, от математика до архитектура, до любопитни изобретения на бойни машини, парашути и летателни машини.

Събитието е отдадено на живота на гениалния Леонардо да Винчи, на по-малко познатите аспекти от човешката същина на този неотклонен откривател и непостижим представител на Италианския подем. Лекторът ще направи разискване на вроденото предпочитание на хората да учат незнайното. От антични времена до наши дни, индивидът е зает в търсене на смисъла на това по какъв начин работи света. Монс. Франческо Браски ще показа концепцията за нововъведенията и актуалното проучване като вродена характерност на човешката природа от позиция на откривател и духовник.

Конференцията ще направи опит да свърже предишното и сегашното, наблягайки някои потребни софтуерни решения за по-голямо схващане и потребление на Кодекса.

Вход свободен, след регистрация на имейл адрес: [email protected] до 12 май.

На италиански език със симултанен превод на български


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР