Александър Стоянов е историк, специалист по военна история и член

...
Александър Стоянов е историк, специалист по военна история и член
Коментари Харесай

Учител: Абитуриентите, които така щедро плюете днес, са продукт на собствените ви грехове и възможности

Александър Стоянов е историк, експерт по военна история и член на Българска Академия на Науките. Преподава по история в НГДЕК " Св. Константин Кирил Философ “.

Представяме негова позиция от страницата му в фейсбук по отношение на идните абитуриентски балове и шумотевицата, която ще се вдигне към тях.

" За поредна година моралните стожери на обществото надигнаха вопли против чалгаризацията на българската юноша и краят на българщината.

Мили морални рупори и цензори, ще каже човек, че вие самите сте приключили Сорбоната, Йейл или Оксфорд наместо гимназия и че на изпращането ви е свирила Виенската филхармония, а персонално Караян е дирижирал. Разбирам че баловете ви са били в действителния Версай или най-малко в Петерхоф, само че хайде по-спокойно.

Мигар не сте били 12 години възпитаници и не сте вкусвали чувството за независимост и безметежност след последния звънец? Обличали се предизвикателно, правели дивотии, боядисвали си косите и прочие...е добре, по кое време, в случай че не в края на тийнейджърските години да си щур? Може би в случай че го вършат на 40-50 ще е по-достойно?

Младежите през днешния ден са отражение на обществото, което ги е отгледало. Ако ви нервират музиката, прическите и облеклата, може би си коства първо да погледнете себе си и личната си ценностна система. Всяка разголена рокля е позволена на бал от родител. Всеки гръмък оркестър и кючеци в двора, са позволени от съответното учебно заведение. Възрастните четем морал на децата, само че не и на себе си.

През последните четири години имах достойнството и удоволствието да преподавам на част от актуалните зрелостници.

Това са младежи с голям капацитет, будни мозъци и опция за ослепително бъдеще. Вместо да им кършим кефа за една-две седмици на независимост, преди отново да ги завърти животът, може би е редно да се замислим за какво, като общество, не дадохме по-добър образец? Средния набор на родителите на днешния 12-ти клас отива към 1970-те. Средният набор на учителите на днешния 12 клас е по-близо до 1970-та, в сравнение с до 1980-та.

Средният набор на моралистите се колебае към 1980-та. Все българи от остаряло време. Обаче точно Вашите полезности родиха чалга културата, която през днешния ден, към този момент от три десетилетия, стои на върха в България. Пак вие изнесохте Прехода и през днешния ден отново същите са отпред на държавната машина. Абитуриентите, които по този начин обилно плюете през днешния ден, са артикул на личните ви грехове и благоприятни условия. Та замислете се, скъпи съотечественици, кое приказва - моралът или гузната Ви съвест? ", на мнение е Стоянов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР