На 07.07.2017 г. Министерството на финансите изплати външен дълг за

...
На 07.07.2017 г. Министерството на финансите изплати външен дълг за
Коментари Харесай

Цветан Цветанов съобщи изключително важна новина за външния ни дълг

" На 07.07.2017 година Министерството на финансите изплати външен дълг за близо 2 милиарда лв. - тъкмо 990.375 млн. евро (950 милиона евро главница и 40.375 милиона евро лихви).

След това заплащане държавният дълг понижава до към 25% от Брутният вътрешен продукт при 29.1% в края на 2016 година (дългът изчисляван по Закона за държавния дълг спада до 24% от БВП). Намалението на дълга води до икономисване на разноски за лихви от 79 милиона лв. годишно.

Използваме случая да осведомяваме българските жители и изключително сътрудниците от Българска социалистическа партия, че с помощта на акумулираните суми в държавния запас, отпада потребността от стартиране на нови облигации на външните пазари през 2017 година

За цитираната нагоре емисия се използваха пари от фискалния запас, който доближи рекорден размер по две съществени аргументи. От една страна след стрес тестванията на банките през предходната година не се наложи държавна поддръжка за нито една банка и парите от пуснатите облигации през март 2016 година останаха във фискалния запас. А в резултат на подхванатите ограничения за повишение на приходите в бюджета от страна на министъра на финансите Владислав Горанов, бюджетът за 2016 година приключи с остатък от 1,472 милиарда лева, което се случва за първи път от 2008 година Излишъкът в хазната влиза във фискалния запас. За първите пет месеца на 2017 година държавната хазна още веднъж е с остатък в размер малко над 1,65 милиарда лева И до момента в който фискалният запас е на извънредно високи равнища, държавният дълг понижава.

Сега с тези спестени средства се изплаща падежът на еврооблигации от 2012 година Припомняме,че те бяха пласирани на външните пазари, с цел да се изплати с тях предходен дълг - еврооблигациите от 2002 година, издадени по време на финансовия министър Милен Велчев и държавното управление на Национална движение „Симеон Втори".

За спомагателна информация ще напомним, че за първите седем месеца на годината са изплатени остарели задължения за над 3 милиарда лв..

В разследване на цялостната политика на държавното управление на премиера Бойко Борисов България е на 3-то място в Европейски Съюз по невисок дълг, демонстрират данни, оповестени от Евростат. В челото на класацията по висок дълг пък са Гърция - 171% от Брутният вътрешен продукт, Италия - 134,6%, и Португалия - 130,5 на 100. България е и измежду страните, които са отбелязали най-голямо понижение на държавния дълг. Българският дълг остава доста надалеч от междинния за Европейски Съюз, който е 86% от Брутният вътрешен продукт. Освен това, пред страната ни няма други огромни заплащания по външния дълг до 2022 година.

Очевидно е, че България е доста надалеч от финансовия апокалипсис, нееднократно артикулиран от Корнелия Нинова или Румен Гечев. Затова, приятели от Българска социалистическа партия, спрете да вкарвате в илюзия хората и да насаждате страхове! ", написа Цветанов.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР