Музикалното пътешествие в света на Антонио Вивалди (1678-1741) със симфоничния

...
Музикалното пътешествие в света на Антонио Вивалди (1678-1741) със симфоничния
Коментари Харесай

Максим Ешкенази повежда пловдивчани на 24 май в поход на духа с „Вивалди завинаги“

Музикалното странствуване в света на Антонио Вивалди (1678-1741) със симфоничния театър “Вивалди вечно “ е във връзка 24 май – празник на българската култура. С него се открива сезон 2023 на сцената на Античен спектакъл – Пловдив, навръх датата 24 май от 20:00 ч. Мащабната продукция, която наблюдава главните интервали в живота на гениалния италиански композитор, изпреварил времето с гения и просветителската си задача, е със специфичното присъединяване на световноизвестния диригент Максим Ешкенази.



Симфониета- Враца и актьорите Стефан Къшев и Борис Николов построяват музикалната и артистична рамка на спектакъла, чийто сценарист и режисьор е Борис Радев. Събитието се реализира с поддръжката на Община Пловдив. „ Вивалди вечно “ не е театър единствено за слушане. Освен симфоничните тълкования, той показва и трогателен кино-разказ, който пресъздава епохата и житейския път на Антонио Вивалди – един от най-значимите барокови композитори в цяла Европа. Участието на Врачанската филхармония в спектакъла не е инцидентно. В репертоара на симфоничния оркестър са включени творби от епохата на барока до съвременността.

Художественото наличие на „ Вивалди вечно “ обгръща четири съществени интервала от живота на Антонио Вивалди – младежките години в родната Венеция, интервалът в дома на сираци „ Оспедале каузи Пиета ”, където единствено за интервала сред 1723 и 1733 година на композитора е платено за написването на 140 концерта, Опера и „ Четирите годишни времена “ и последните години от живота му.

В своя път на създател, Вивалди основава 554 инструментални произведения, от които 75 сонати за два солови инструмента, към 460 концерта за разнообразни принадлежности и сформира, солови концерти за цигулка, трио-сонати, огромен брой цикли от „ кончерто гросо ”, опери, оратории, кантати, мотети и 40 огромни вокално-инструментални произведения за църковна музика. Премиерната дата на музикалния театър и мястото са част от посланието на основателите му. 24 май – празникът на славянската книжовност и Пловдив, родния град на Найден Геров, основател на първите класни учебни заведения в България и Речник на българския език, са магична композиция, която да предизвика и подсети, че духовното прояснение е съществена част от еволюцията на хуманността и цивилизацията.

Благодарение на поддръжката на Община Пловдив, измежду гостите на концерта ще бъдат и пловдивски учители, а на финала на музикалния театър Борис Радев и екипът му ще изненадат присъстващите с химна на българската култура – „ Върви, народе възродени “, написан от Стоян Михайловски на 15 май 1892, към който девет години по-късно учителят по музика Панайот Пипков написва музика. Химнът е изпълнен публично на 11 май (денят, в който църквата празнува Светите равноапостоли Кирил и Методий) 1901 година в Ловеч.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР