Мравките извършват редица дейности, за които си мислим, че са

...
Мравките извършват редица дейности, за които си мислим, че са
Коментари Харесай

Мравки „химици“ приготвят антибиотици, за да защитават мравуняците си

Мравките правят редица действия, за които си мислим, че са присъщи само на индивида. Мравки архитекти, мравки служащи, мравки войници… Имат си и подчиненост – началници и подчинени.

Сега учените прибавиха още една специалност в мравуняка – мравка химик. Ново проучване демонстрира, че дървесните мравки пазят своите колонии от заболявания, като забъркват мощни антибиотици от дървесна смола и отрова от личното си тяло.

Откритието демонстрира един от най-убедителните образци за фармакология основана от животни и изяснява за какво някои мравки са способни да избегнат епидемии, от които други инсекти умират.

Дървесните мравки живеят в гъсто обитаеми общности, колонии наброяващи стотици хиляди членове. Това ги прави уязвима цел за доста заболявания. Мравуняците им са затоплени, влажни и цялостни с умрели отровни инсекти, употребявани за храна. Много от типовете мравки съумяват да се спасят от заболявания като непрекъснато чистят мравуняците си, а някои даже се „ подстригват “ взаимно.

Дървесните мравки са намерили друго решение – те носят в мравуняците си антимикробни дървесни смоли. Мишел Шапюиза, биолог от университета в Лозана, Швейцария, откри, че не е единствено смолата, която ги избавя, а този тип мравки имат още по-сложен метод да се пазят здрави.

Шапюиза и неговите сътрудници първо измерили действието на дървесната смола в обезвреждането на смъртоносни за мравките гъбички, които ги инфектират.

След това сравнили действието на смолата при гъбичките, които към този момент са инфектирали посредством спори телата на мравките.

След две седмици разкрили, че в епруветката в която има дървесна смола и мравки гъбичките са с 50% по-малко спрямо епруветката в която има единствено дървесна смола и единствено гъбички, оповестяват те в списание Ecology and Evolution.

По камъчетата и клечките в мравуняка също по този начин имало доста от смъртоносните гъбички, които обаче не застрашавали дървесните мравки. Според учените от Лозана, това е по този начин тъй като нещо особено се случва при взаимоотношението на дървесната смола и дървесните мравки.

Учените употребявали течна хроматография, техника за разбор на химичните смеси, посредством която да ревизират дали към дървесната смола мравките са прибавили още нещо. Това което разкрили е мравчена киселина, субстанция създавана от някои типове мравки, която им служи да отхвърлен нападатели и да покорят плячката си за храна.

Когато учените смесили дървесна смола с мравчена киселина разкрили, че тази примес била доста по-ефективна в обезвреждането на смъртоносните гъбички, в сравнение с единствено смолата или единствено мравчената киселина. Така те се убедили, че мравките смесват двете субстанции – едното намирано по дърветата, другото създавано от тях, с цел да обезвреждат рисковите гъбички.
Откритието в действителност е впечатляващо, тъй като единственият различен тип, който целеустремено смесва разнообразни субстанции, с цел да се отбрани от заболявания, са хората във фармацевтичната промишленост.

Учените изясняват достижението на мравките с дългата еволюция, повече от 50 милиона години този тип е живял дружно със своите патогени, като във времето са разкрили метод да ги обезвреждат.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР