Монти Пайтън, комедийна група, (1969 – 1974)Произход: Англия, Уелс, САЩОбразование:

...
Монти Пайтън, комедийна група, (1969 – 1974)Произход: Англия, Уелс, САЩОбразование:
Коментари Харесай

Монти Пайтън - величието на идиотите

Монти Пайтън, комедийна група, (1969 – 1974)
Произход: Англия, Уелс, Съединени американски щати

Образование: Греъм Чапман - медицина в Кеймбридж и Лондон, Джон Клийз - право в Кеймбридж, Ерик Айдъл - Английска лингвистика в Кеймбридж /и тримата вземат участие в театралната школа в Кеймбридж/, Майкъл Пейлин - история в Оксфорд, Тери Джоунс - Английска лингвистика в Оксфорд, Тери Гилиъм - Колеж по изкуствата, Лос Анджелис

Интереси: парадокс, комизъм, телевизия, кино, спектакъл, музика, история, философия

Известни с: „ Летящият цирк на Монти Пайтън “ - ефирен сериал на Военновъздушни сили, 5 кино лентата - „ А в този момент нещо напълно друго “, „ Монти Пайтън и Светия Граал “, „ Животът на Браян “,

„ Монти Пайтън онлайн в Холивуд “, „ Смисълът на живота съгласно Монти Пайтън “, 7 музикални албума

Признание: Според сериозните критици: „ За света на малкия екран, шоуто и парадокса, Монти Пайтън са това, което са „ Бийтълс “ за музиката “.

Коя е най-глупавата група в света? Мнозина считат, че палмата на простотията държат „ Монти Пайтън “, тайфа английски идиоти от 70-те години на 20 век. Те крепко се излагат 4 години с телевизионната поредност „ Летящият цирк на Монти Пайтън “ и с пълнометражни филми, поради които може да ти прокапе разтопено желязо от носа.
Шестимата поотделно са цялостни кретени, само че работят дружно, без да се бият с лопати
Но аз считам „ Монти Пайтън “ не за най-глупавата, а за може би най-умната група в света. И освен тъй като петима от шестимата имат дипломи от Оксфорд и Кеймбридж, а единствено американецът Тери Гилиъм, който постоянно се появява най-после, излага четата с елементарен лицей по изкуствата. Има още три аргументи. Първо – шестимата поотделно са цялостни кретени, само че работят дружно, без да се бият с лопати. Поне не през множеството време. Второ – те по този начин мъдро подхождат към парадокса, че разрушават визиите за него като нещо непознато и ужасно за индивида. И трето, възприятието им за комизъм е величествено и опровергава критическата теза, че хуморът е противопоказен на модерното изкуство. Тук към този момент се появява Тери Гилиъм в раздрънкана рицарска ризница, който ме удря по главата с гумено пиле, до момента в който млъкна, с цел да не отегчавам повече на хората.

„ Всъщност нямаше същинска причина да вършим това, което вършим – изяснява Майкъл Пейлин: - Но имаше причина, поради която правехме нещата въобще без причина “. Пейлин учи съвременна история в Оксфорд и написа скечове. С Тери Джоунс, който учи литература и средновековна история, вършат едната пишеща двойка.

В летящия цирк Пейлин играе най-често индивидът „ Това е….. “ - постоянно желае да изясни нещо, само че в никакъв случай не съумява да довърши, тъй като пускат музика или заглавните надписи на епизода, гонят го от сцената или напряко го изхвърлят в злокобния пейзаж откъм гърба. Пейлин развива облика на „ гамби “, чиято паметна имитация е „ мозъкът ме боли “. Тери Джоунс пък е най-прочут като голият вид, който свири на орган, подложен в езеро, на висока канара, в кочина. Той няма реплики.

Другата двойка в Монти Пайтън, която написа дружно, е Греъм Чапман - Джон Клийз. Те се срещат в Кеймбридж, в аматьорски сценичен клуб. Клийз има основната роля на Водещия с репликата: „ А в този момент – за нещо напълно друго “. Приятелят му Чапман пък е обаятелен като Полковника, който авторитетно се намесва, с цел да прекъсне даден скеч, в случай че реши, че е прекомерно малоумен даже за Монти Пайтън.

Самотният драскач е Ерик Айдъл. Той учи в Кеймбридж британска литература, схваща от музика и композира някои от най-известните песни на Пайтън. Иначе в функциите е човек, захласнат от езика - оня, дето приказва с анаграми, другия, дето размества местата на думите или касапинът, който е ту вежлив, ту недодялан в едно и също изявление. Скечовете на Айдъл постоянно са на тематики рок, секс, опиати, те са оттатък ръба на допустимото – в Англия им се разминава, само че в Щатите ги цензурират и момчетата изкарват сума пари от каузи.

Другият отшелник посред Монти Пайтън е Тери Гилиам, който постоянно се появява най-после. Той не написа, а рисува и анимира, негови са запазените марки като гигантският крайник, който стъпква настоящата сцена, щом тя премине всевъзможни граници. „ Да режа всякакви неща и да ги размърдвам беше най-простата форма на анимация, която познавам и аз я използвах непрекъснато “ – споделя Гилиъм. Е, от време на време се постанова да се включи с роля и го прави, само че анонимно –
Момчетата обаче не просто играят тази или онази роля, постоянно основават и нещо като групови облици
нормално е рицарят с бронята, който разгонва досадниците или викинга, който пародира телевизионни правила и подмята по някоя безсмислена дума. Голям шлагер е да вземем за пример думата „ спам “, която от шоуто се придвижва в електронната поща.

Момчетата обаче не просто играят тази или онази роля, постоянно основават и нещо като групови облици - Испанската инквизиция, която се появява постоянно, когато не я очакваш. Или дами, които се вършат на мъже, които играят дами.

Групата се забавлява кански от 1969 до 1974, вършат 45 епизода от „ Летящият цирк “ и превземат света. Част от публиката припада от смях и ги обича, друга част не може да ги гледа, счита ги за прекомерно огромни идиоти - само че и не може да спре да ги гледа. Критиците споделят, че за света на малкия екран, шоуто и парадокса, Монти Пайтън са това, което са „ Бийтълс “ за музиката.

Междувременно обаче шестимата виждат, че се изчерпват, поради което измежду тях тлее неодобрение от самите тях. И избухва - шоуто свършва, само че те някак хем се разделят, хем остават дружно. Събират ги три велики кино лентата – „ Монти Пайтън и Светият Граал “ от 1975, „ Животът на Браян “ от 1979 и „ Смисълът на живота “ от 1983.

След раздялата, Джон Клийз е сценарист и артист в „ Риба, наречена Уанда “ и сериала „ Фолти Тауърс “. Майкъл Пейлин е създател на документални филми за пътешествия, има рицарско звание. Ерик Айдъл прави скечове за Военновъздушни сили, основава пародийната рок-група The Rutles, написа либрето за мюзикъл на Бродуей, получава премия „ Тони “, снима и няколко кино лентата. Греъм Чапман също има сполучлива актьорска кариера. С униформата си на комичен полковник провежда и управлява благотворителна футболна среща „ Монти Пайтън против останалия свят “, в който за „ останалия свят “ играят звезди като Джордж Харисън, Кийт Муун и други. Тери Джоунс се отдава на историята, прави документални филми за Военновъздушни сили и написа книги за деца. А какво да кажем за Тери Гилиъм, който постоянно се появява най-после. Той става един от най-великите кино режисьори с „ Бразилия “, „ Кралят на риболовците “, „ 12 маймуни “, „ Братя Грим “, „ Имагинариумът на доктор Парнасус “.

Не, тези момчета не си поплюват - нито като група, нито поотделно. И Джордж Пери, откривател на Монти Пайтън, написа: „ Това беше нещо анархистично и изцяло новаторско “.

Така си е. Но съм сигурен, че, щом са го прочели, живите от Монти Пайтън са възкликнали поотделно, само че в един глас: „ Я стига нелепости, бе! Кажи още нещо толкоз мъдро и тежките финални надписи ще ти паднат на главата “.

Фейсбук конгрес Най-ново видео  Забравените руини  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР