Моментът е много преломен. Ние не сме толкова хора, които

...
Моментът е много преломен. Ние не сме толкова хора, които
Коментари Харесай

Иван Демерджиев: Служебният кабинет не прави ревизия, а дава нов модел за управление

„ Моментът е доста повратен. Ние не сме толкоз хора, които правят проверка, а хора, които се надявам, че могат да дадат опция по какъв начин по-добре да се случват процесите по ръководство на страната . “ Това сподели пред БНР заместник-министърът на правораздаването Иван Демерджиев.

Според Демерджиев работата на служебния кабинет е доста смислена, тъй като „ дава разлика сред модела до през вчерашния ден и това, което може да имаме на следващия ден като модел на ръководство “.

Не се схващам като инспектор, а като човек, който се пробва да даде нов модел и мисля, че доста хора в това държавно управление по този начин се възприемат, а не като проверяващи активността на предшествениците си “, подчерта Демерджиев в предаването „ Преди всички “. 

„ Моята задача ще бъде изпълнена, в случай че съм съумял да дам опция в нашата сфера. Ако съм съумял да дам вяра, че нещата могат да се случват по-прозрачно, по-правилно, без корупционни практики. “

Доклад на Инспектората към правосъдното министерство за Агенцията по вписванията е бил подготвен още към края на май, посочи Иван Демерджиев и добави, че няма връзка с последните дейности на Агенцията и отводите за вписвания.

„ Когато започнаха отводи за вписвания, обърнах внимание на госпожа Козарева тогава, както и на господин Чакъров, който дава отговор за длъжностните лица по вписванията, че тази процедура, която се образува, е странна и че има сигнали за влияние върху длъжностни лица “, разясни Демерджиев.

„ Подобен метод на напън във връзка с длъжностни лица няма да бъде толериран . Имаше данни за подобен. Проверката продължава. Има обнадеждаващи резултати, значително има изясненост какво се е случило, кой е бил основателят и по какъв начин се е случило. “

„ Не виждам предпочитание да се търси наказателна отговорност. По-скоро се остава с убеждението, че тя се търси изборно - по избрани тематики и против избран кръг хора , а не обективно и против всички, които заслужават вниманието на прокуратурата “, разяснява още заместник-министърът на правораздаването.

По думите му не е основан механизъм за съответно образование на длъжностните лица по регистрация.

„ И надлежно няма основан механизъм да се търси отговорност от длъжностните лица, когато те на процедура нарушават закона при регистриране или отвод да впишат избрани условия. “

При така наречен капиталово поданство има доста подозрения, че нещата не се случват постоянно, акцентира Иван Демерджиев.

Въпросът не е толкоз в това, че има капиталово поданство. Въпросът е по какъв начин се получава . “

Демерджиев добави, че има още две институции отвън Министерството на правораздаването, където през годините са установени проблеми, свързани с българското поданство. Едната е Българската организация за вложения, която е към Министерството на стопанската система.

Имаме съображение да се съмняваме, че този развой не е протичал доста чисто , в случай че мога да се изразя по-деликатно. “

Втората институция е Държавната организация за българите в чужбина.

„ Явно българското поданство е било сфера на корупционни практики, освен това на тежки корупционни практики “, разяснява Иван Демерджиев.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР