Момчетата никога не порастват, растат само цените и размерът на

...
Момчетата никога не порастват, растат само цените и размерът на
Коментари Харесай

Големите яхти са в арабски и руски ръце

Момчетата в никакъв случай не порастват, порастват единствено цените и размерът на играчките им. Най-скъпите и най-големите от тях всяка есен препълват пристанището на Монако за обичайното ревю на мегаяхти (с дължина над 30 метра). Това събитие е като „ детски магазин ” за богати момчета, които не желаят да пораснат и се чудят какво да си купят. Имат си коли, жилища, къщи, имения, острови. Но в Монако могат да намерят подводница или гигантска яхта, които се ръководят от един човек без помощта на екипаж. Такива играчки изкушават хората с дълбоки джобове и податливост към морски завършения в ревюто на Лазурния бряг. Срещу „ скромните ” 175 евро за билет човек вижда най-скъпото движимо имущество в света.
 Хеликоптерната площадка участва на множеството мегаяхти, с цел да улесни гостите при нужда от бърз превоз. Хеликоптерната площадка участва на множеството мегаяхти, с цел да улесни гостите при нужда от бърз превоз.
Тази година бяха изложени рекордните 125 яхти на рекордната обща стойност 3,3 милиарда евро, което значи междинна цена 26,5 млн. евро на кораб. Върху синия килим на кея паркираха 15 извънредно първокласни колекционерски коли от марки като Bugatti, Aston Martin, Bentley, Rolls-Royce, McLaren и други И за гарнитура – два хеликоптера и две подводници плюс 40 дребни моторни лодки и джетове. В Монако обаче хората вървят не за гарнитурата, а за главното. В случая това са мегаяхтите, от които 16 съставляват същински колоси с дължина над 110 м. Те са обзаведени по-луксозно и от най-хубавите хотели на света. Разполагат със СПА центрове, сауни, басейни, фитнеси, хеликоптерни площадки, кинозали, луксозни салони с творби на изкуството, каквито могат да се срещнат единствено в музеи и частни сбирки.
 До яхтите за милионери са паркирани коли за милионери. До яхтите за милионери са паркирани коли за милионери.
Когато поръчват яхта, хората с (пре)достатъчно пари могат да бъдат лимитирани само от границите на личната си фикция. Производителите и архитектите са подготвени да задоволят и най-големите им прищявки. А хората с пари са хора и с прищявки. Те желаят да получават всичко без никакви взаимни отстъпки. Един взор върху десетте най-големи яхти в света демонстрира, че притежателите им са единствено арабски шейхове, султани и съветски олигарси.
 Огромните зони по палубите на огромните яхти дават опция за усамотение и вечери на свещи с определения човек. Огромните зони по палубите на огромните яхти дават опция за усамотение и вечери на свещи с определения човек.
Техните играчки нормално остават скрити от погледа на простосмъртните и не вземат участие в изложби. Един образец. Втората по величина яхта в света Ecipse (163 м) принадлежи на Роман Абрамович, който заплати за нея 430 млн. евро на немския корабостроител Blohm&Voss. В продължение на години след стартирането й на вода през 2009-а на никое място не се бе появявала интериорна фотография. Чак когато богаташът се насити на първокласния си транспортен съд и реши да го дава от време на време против 2 млн. евро на седмица за чартиране (под наем със 70-членния екипаж), в брошурите се появиха няколко фрагмента от превъзходната спалня, разточителния басейн и ложата за хранене на главната палуба. Това е може би най-богато обзаведената яхта с картини и скулптори на световноизвестни майстори и с най-хубавата отбрана против нахлуване, обстрел и даже против снимане на вътрешните пространства. С две хеликоптерни площадки и подводница пасажерите постоянно са застраховани с авариен вид за изплъзване от неприятна обстановка.
 110-метровата яхта Jubilee е издигната за емира на Катар шейх Халифа Ал-Тани, само че след гибелта му през 2016 година се продава за 275 млн. евро. 110-метровата яхта Jubilee е издигната за емира на Катар шейх Халифа Ал-Тани, само че след гибелта му през 2016 година се продава за 275 млн. евро.
Страстта към яхтите на мастити олигарси от калибъра на Роман Абрамович, Андрей Мелниченко, Алишер Усманов, Виктор Рашников и Михаил Прохоров предизвика доста заможни руснаци да си купят такива играчки. Много бързо Русия се изкачи на второ място в света след Съединени американски щати по брой притежатели на първокласни и огромни плавателни съдове с дължина над 40 метра. А през 1995 година нито една от 100-те най-големи яхти не бе владеене на руснак. Да не забравяме, че руснаците не разполагат нито с крайбрежието и пристанищната инфраструктура на Щатите, нито с удобен за яхтинг климат. Но пък имат пари (77 руснаци са милиардери) и ги харчат със размах, с цел да бъдат видяни в тузарските курорти на Средиземно море, Карибите и други божествен кътчета. Руснаците и арабските шейхове са златните клиенти, които наливат обилно финансово гориво в мощната машина на яхтената промишленост. По величина и разкош на яхтите си те от дълго време сложиха в дребния си джоб западните богаташи като създателите на Microsoft – Бил Гейтс и Пол Алън, чиито плавателни съдове са с 30-40 метра по-малки.
 77-метровата изследователска яхта Legend на стойност 47 млн. евро е издигната в Холандия преди 40 години като ледоразбивач за руската войска, само че след това е трансформирана в първокласен съд с най-модерна инсталация. 77-метровата изследователска яхта Legend на стойност 47 млн. евро е издигната в Холандия преди 40 години като ледоразбивач за руската войска, само че след това е трансформирана в първокласен съд с най-модерна инсталация.
Сделката на годината – 155 млн. евро за 81-метрова яхта със 7 жилището

 81-метровата яхта Solandge, която през април смени притежателя си против 155 млн. евро, разполага с бийч клуб в задната част за слънчеви бани и къпане в морето. 81-метровата яхта Solandge, която през април смени притежателя си против 155 млн. евро, разполага с бийч клуб в задната част за слънчеви бани и къпане в морето.
Най-голямата договорка за 2017 година на яхтения пазар до този миг бе подписана през април за кораб, показан на ревюто в Монако през 2016 година Това е мегаяхтата Solandge с дължина 81 м, създадена от немския корабостроител Lürssen преди 4 години. През пролетта тя смени своя притежател против колосалната сума от 155 милиона евро, макар че продавачът бе оповестил по-висока първична цена – 179 милиона евро. На процедура един метър дължина от яхтата коства съвсем 2 милиона евро.
 Кърмовата част наподобява като многоетажна вила с палуби и басейн. Кърмовата част наподобява като многоетажна вила с палуби и басейн.
За свръхлуксозното вътрешно обзавеждане са употребявани 50 типа мрамор и гранит, както и 33 типа дървесина. На борда има 7 жилището за настаняване на 12 посетители. На тях няма да им липсва нищо, тъй като получават грижите на 29 души екипаж и разполагат с открит и закрит фитнес, сауна, парна баня, масажна зала, салон за хубост, намерено кино, дискотека с дансинг и бар, гараж с джетове и помощни лодки, плувен басейн и център за гмуркане.

В числа


 42-4c-5kol

1147 яхти с дължина над 30 метра са били регистрирани по целия свят по време на първото ревю в Монако през 1991 година

4611 яхти с дължина над 30 метра са регистрирани по целия свят по настоящи данни от последното ревю в Монако през 2017 година Пазарът се е нараснал с повече от 400 % за по-малко от три десетилетия.

3871 са през днешния ден моторните яхти с дължина над 30 метра, а 740 са ветроходните.

41 метра е междинната дължина през днешния ден на яхтите, които надвишават 30 метра.

42 метра е междинната дължина през днешния ден на моторните яхти, които надвишават 30 метра.

39 метра е междинната дължина през днешния ден на ветроходните яхти, които надвишават 30 метра.

180 метра е дължината на най-голямата яхта в света Azzam на президента на ОАЕ шейх Халифа бин Зайед Ал-Нахаян. Тя коства 520 млн. евро и е оборудвана с подводница и отбрана против ракетен обстрел, задвижва се от две газови турбини и два дизелови мотора с обща мощ 94 000 конски сили до скорост 31,5 възела (58 км/ч).

143 метра е дължината на най-голямата ветроходна яхта А, благосъстоятелност на съветския олигарх Сергей Мелниченко. Тя коства 350 млн. евро.

23 600 000 евро е междинната цена на моторна яхта с дължина над 30 метра.

12 800 000 евро е междинната цена на ветроходна яхта с дължина над 30 метра.

4 275 000 000 евро е общата стойност на всички яхти с дължина над 30 метра, създадени в света през 2016 година.

40 947 000 000 евро е общата стойност на всички яхти с дължина над 30 метра, създадени в света през последните 10 години.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР