Можете ли да предположите, че малката ни държава може да

...
Можете ли да предположите, че малката ни държава може да
Коментари Харесай

Космически ум: вдъхновяващата история на жената учен д-р Даниела Донева

Можете ли да предположите, че дребната ни страна може да се похвали с интернационално приети дами учени, постигнали редица триумфи в полето на работата си? Днес ще ви разкажем за една от тези невероятни дами.

Тя се споделя доктор Даниела Донева и е учен, откривател, доктор по физика и началник на самостоятелна група по гравитация и астрофизика в университета в Тюбинген, Германия. Неслучайно Немското физическо сдружение присъжда точно на нея премията за млад академик " Густав Херц " за 2024 година поради изключителния ѝ принос в проучването на свойствата на черните дупки и неутронните звезди. Събитие, което се случва извънредно рядко, изключително поради това, че тя е чужденка и е дама.

Необикновената си и вдъхновяваща история доктор Донева споделя пред Албена и Илиян за рубриката " Хвъчащите хора " на предаването " На кафе ". Д-р Донева сигурно няма един общоприет работен ден като множеството хора, тъй като тя се занимава с една от най-сложните материи в света.

" Работата ми е концентрана върху проучване на обща доктрина на относителността на Айнщайн или другояче казано - какви са законите на гравитацията в режим на мощни гравитационни полета и в режим на огромни кривини на пространство-времето. Подобни огромни кривини на пространство-времето следим примерно покрай хоризонта на черната дупка. Затова и моята работа е концентрирана върху черни дупки и също и други компактни обекти като неутронни звезди. [...] Тоест ние учим една доктрина, която е теорията на гравитацията на Айнштайн, която бих споделила, че е една от най-сложните и най-красивите теории в физиката. " – споделя доктор Донева.

Според доктор Донева от практическа позиция в еженевния ни живот това не би имало огромно значение за момента, само че в случай че сметнем, че в миналото се наложи да напуснем Слънчевата система, с помощта на съвременните технологии е изцяло невероятно да стигнем даже и до най-близката звезда.

" От друга страна е ясно, че рано или късно човечеството, с цел да оцеле, ще би трябвало да напусне Земята, да излезе отвън Слънчевата система. Затова само пробив във фундаменталната физика е нашият късмет да излезем, да отидем на други планети, както в " Интерстелар ", в случай че помните, огромният пробив беше научен. Но с цел да се стигне до този научен пробив, от време на време е необходим един човешки живот, от време на време са нужни стотици години. " – продължава доктор Донева.

Д-р Донева признава, че не е очаквала огромното самопризнание от страна на Немското физическо сдружение под формата на тазгодишния приз  за млад академик " Густав Херц ". 

" Това като цяло е много огромна премия, която досега е давана най-вече на немски учени с доста, доста малко изключения. Така че за мен това беше извънредно приятна изненада. "  

Д-р Донева споделя също, че се следи известна дискриминация в средите на учените в Западна Европа. 

" Не бих споделила, че съм имала някакви съответни проблеми поради това, че съм от България. Все отново ние сме част Европейския съюз. Но мисля, че има несъмнено един дух на недооценяване. И като цяло предпочитане на фрагменти от Западна Европа в университетите тук. Като цяло се убедих, че това е изцяло несправедливо. Както студентите, по този начин и докторандите в Германия са не по-добри от тези в България. И мога да кажа, че въпреки че съм прекарала доста години в Германия, основата на моето обучение идва от България. И по-специално от групата по гравитация на професор Язаджи в Софийския университет. Единствената разлика, която аз виждам сред университетите в Западна Европа и в България е голямата разлика във финансирането на науката, "

Научете от видеото още за избора на доктор Донева да продължи професионалния си път в чужбина и за стандартите, свързани с работещата майка в Германия. 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР