Може и никога да не сте гледали НФЛ през живота

...
Може и никога да не сте гледали НФЛ през живота
Коментари Харесай

Том Брейди, който опроверга всички очаквания и се превърна в спортно величие

Може и в никакъв случай да не сте гледали НФЛ през живота си, само че все пак има огромен късмет да сте чували името Том Брейди. Един от великите спортисти, чиято звезда надскача рамките на спорта, в който се състезава, най-вероятно ще постави завършек на кариерата си след този сезон.

Когато става дума за най-легендарния играч в историята на американския футбол, няма място даже за полемика. Куотърбекът има седем трофея от десет участия в Super Bowl, които се разгръщат в границите на три десетилетия, пет пъти е бил награждаван за " Най-полезен състезател " в конкуренцията и още три пъти за " Най-полезен състезател " в границите на постоянния сезона.

В събота стана ясно, че след 22 години в НФЛ Брейди ще приключи кариерата си заради фамилни и здравословни аргументи. Новината бе доказана в Twitter от компанията му TB12 Sports, само че след това обявата бе изтрита, а татко му разкри, че към момента не е взето финално решение. 45-ият рожден ден на звездата предшества с месец началото на идващия сезон.

Докато към момента се чака последната дума по тематиката, ние ще обърнем взор към някои от най-значимите моменти във великата кариерата на Том Брейди.

Избор №199 в драфта

През 2000 година НФЛ щеше да посрещне най-голямата си легенда, само че явно за тимовете това надалеч не бе видно. Брейди бе определен 199-и от общо 254 и името му бе оповестено в шестия рунд от седем, в които клубовете се редуват да притеглят нови гении.

Всеки от тимовете подмина опция да подпише с него. 6 други куотърбека го изпревариха - един от тях по този начин и не записа игрови минути, различен се появи единствено в три мача, трети устоя единствено сезон. Никой не се приближи до достиженията на Брейди.

Описанието му, предоставено на клубовете, е напълно отрицателно:

- Лоша физика, кокалест, липсва му мощ, подвижност и умеенето да заобикаля офанзиви

- Няма мощна ръка

- Не може да извършва дълги пасове и не генерира добро въртеливо придвижване

- Лесно го събарят

17 years ago today a `skinny kid, with no arm and poor build` was drafted & happened to be the best quarterback ever, that man is Tom Brady.
— Ryan Spagnoli (@Ryan_Spags)
Реакцията на Том: " Това изложение звучи тъкмо като Джо Монтана ". Легендата на San Francisco 49ers е кумир за Брейди още от най-ранна възраст. На 4 години за пръв път посещава мач на локалния тим и става очевидец на едно от най-култовите хвърляния на куотърбека - това за успеха над Далас във финала през 1981. В този миг се ражда и фантазията на Брейди - да последва стъпките на Монтана. 

46-ers търсят куотърбек в драфта през 2000 година, само че вземат решение да подминат Том:

" Изглеждаше като че ли в никакъв случай не е влизал във фитнеса. Беше един от най-бавните в драфта и не впечатляваше с хвърлянето си, " споделя тогавашният треньор на тима Стив Маручи. 

New England Patriots обаче вземат решение да рискуват с него и уцелват десятката.

Да, физически Брейди може и да не впечатлява на този стадий от кариерата си, само че душeвността му е изключителна. Когато идва в Бостън, се насочва непосредствено към притежателя на клуба Робърт Крафт и му се показва.

На думите " Знам кой си ти - ти си нашия избор от шестия рунд в драфта ", той дава отговор с " Да - и съм най-хубавото решение, което вашата организация в миналото е взимала. "

Първият сезон съвсем не стъпва на игрището. Работната му нравственос е несравнима и до началото на втория към този момент се е придвижил от четвърти до втори избор, а още в първите мачове титулярят се контузва. Брейди повече не поглежда обратно.

Перфектният сезон 

Кариерата му е толкоз наситена с достижения, че можем да извлечем безчет впечатляващи моменти от нея. Няколко обаче изскачат на напред във времето и няма по какъв начин един от тях да не бъде съвършеният сезон на New England Patriots през 2007 година.



16-0. Един от най-хубавите сезони, които куотърбек в миналото е имал. Средният резултат на тима в мачовете от годината бе 37-17. Абсолютна доминация. Рекордите падаха един след различен:

- Пет награди за " Офанзивен състезател на седмицата ". По-късно двама други изравниха това достижение - Кам Нютън през 2015 и Ламар Джаксън през 2019. 

- Шест паса за тъчдаун в един мач - по-рано през сезона прави пет в един мач. 

- Най-много победи за титулярен куотърбек в границите на 100 мача (76). Наравно с Роджър Стаубах. 

- Девет следващи мача с по най-малко три подавания за тъчдаун

- 50 паса за тъчдаун в границите на един сезон

Това беше първият съвършен сезон за Patriots откогато сезонът се състои от 16 седмици (1978). Брейди справедливо е разгласен за " Най-полезен състезател " и " Най-добър нападателен състезател ". 

Кръгът се затваря, когато Associated Press го дефинира за " Мъжки спортист на годината " - за пръв път представител на НФЛ печели премията от идола му Джо Монтана през 1990.

Най-великият поврат

Super Bowl, 2017. New England Patriots изостават от Atlanta Falcons с 25 точки в третата четвъртина и наподобява като че ли интригата е завършила. Дотогава най-големият поврат в историята на финала на сезона в НФЛ е 10 точки.

 Дами и господа - Том Брейди. На 39 години той от дълго време е легенда, само че към момента има върхове, които не са покорени. 

Patriots съумяват да изравнят за 28-28 в последните минути и стигат до продължения, в които довършват започнатото - 34-28 и пета купа за Брейди. Отново отваряме листата с достиженията, които той записва довечера:

- Първият куотърбек с пет трофея от Super Bowl и едвам вторият играч въобще, реализирал това

- Счупва личния си връх за най-вече сполучливи паса - 43.

- Първият състезател, печелил четири пъти наградата за " Най-полезен състезател " в историята на Super Bowl

- Пасовете му минават общо 466 ярда - с 52 повече от предходния връх на Кърт Уорнър.

22 сезона на най-високо равнище, десетки исторически достижения и известност оттатък границите на американския футбол. Том Брейди е признакът на НФЛ и дупката, която ще остави, наподобява бездънна. Поне до идващия кокалест младеж, който е подготвен да опровергае всички упования. Джо Монтана към този момент не е единственият образец, че това е допустимо. 

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР